Nya (grabb)moderaterna?

Nya (grabb)moderaterna – eller? Beatrice Ask, Sofia Arkelsten och Tina Ghasemi om Reinfeldts tal.

- Reinfeldt tar inte jämställdhetsarbetet på allvar. Gamla gubb-moderaterna har blivit nya grabb-moderaterna.

Det är [[Lena Magnergård]], moderaternas informationschef under Bo Lundgrens tid som partiledare, som kritiserar Reinfeldts jämställdhetsarbete i en debattartikel på Newsmill.

Magnergård anser att Reinfeldt måste ge kvinnor reell makt och inflytande – att det inte räcker med att hantera frågan med ”vänsterhanden”. Hon skriver:

Jämställdhetsfrågan får inte gång på gång nonchaleras bort. Senaste exemplet handlar om kvotering till bolagsstyrelser. Per Schlingmann och andra kastar ur sig, i ett halvhjärtat försök att fjäska för kvinnliga väljare, att det nog är dags att förespråka kvotering framåt 2014 medan andra i partiet värjer sig.

I kväll, söndag, invigde moderaternas partiledare och Sveriges statsminister talarstolen för Almedalsveckan 2010. Vi frågade tre moderatkvinnor om hur de tyckte att Reinfeldt täckte in jämställdheten i sitt tal:

[[Sofia Arkelsten]],
riksdagsledamot

- Jämställdheten täcktes bra i talet. Fredrik tog på flera sätt tog upp kvinnors jobbande, och han gjorde det på ett oväntat brett sätt med konkreta förslag – särskilt då vikten av att behålla RUT-avdraget. Attityden till typiska kvinnojobb och kvinnors oavlönade arbete behöver förändras och uppvärderas – och RUT-avdraget är ett steg i rätt riktning.

[[Beatrice Ask]],
justitieminister

- Fredrik tog upp jämställdheten det bra på sätt, särskilt när han betonade att det ska löna sig för kvinnor att arbeta. Och att det just är kvinnorna som straffas ut om RUT-avdraget slopas. Vad det gäller artikeln så har jag inte hunnit läsa den, men tycker jag att den typen av kritik är gammal skåpmat. Vi jobbar mycket med dessa frågor.

[[Tina Ghasemi]],
ordförande MUF Stockholm

- Jag tycker inte om när man talar om kvinnor som en särskild grupp, utan tycker att det är viktigt att man behandlar alla lika, särskilt i ett tal som detta när vi behöver nå ut till många. På det sättet berörde Fredrik kvinnors jobbande på ett bra sätt här, med sitt stöd för RUT-avdraget och dess betydelse för kvinnors situation på arbetsmarknaden.

Kommentera