Moderaterna inget särintresse?

För en stund sedan avslutades [[Fredrik Reinfeldt|Fredrik Reinfeldts]] pressträff inför kvällens tal. Det var knökfullt och svettigt i lokalen, och många journalister hördes muttra att moderaterna verkade ha missbedömt det mediala intresset för sin partiledare.

När Reinfeldt väl dök upp smattrade kamerorna igång. Det var no-nonsens från moderatledaren på en gång. Han presenterade utan artighetsfraser eller omsvep tre punkter kvällens Almedalstal skulle kretsa kring: inga nya skattesänkningar under 2011, värna välfärdens kärna samt stopp för de rödgrönas skattehöjningar.

Fredrik Reinfeldt återknöt sedan till dagens debattartikel i DN och slog fast att hans ambition var att det förnyelsearbete som påbörjats inom moderaterna under hans ledning skulle fortsätta.

I debattartikeln betonades också hur en viktig del i denna förnyelse var att moderaterna inte skulle vara ”ett parti för dem som ville berika sig själva eller sätta de egna positionerna främst”, utan ett brett parti med en vilja att lyssna till, företräda och samla alla människor. Ett parti som satte allmänintresset före den ”myriad” av särintressen, som visserligen hade existensberättigande – men inte kunde förväntas se saker ur större perspektiv.

Reinfeldt var under pressträffen mycket tydlig med att han satte denna ambition i skarp kontrast mot de starka banden mellan socialdemokratin och LO, varav de senare definitivt betraktades som ett särintresse av moderatledaren.

- Om ni inte noterat att LO är ett särintresse vet jag inte hur man definierar ett särintresse, slog Reinfeldt fast. Han tillade att LO utmärkte sig som ett särintresse genom att ”aldrig få nog och aldrig ta ekonomiskt ansvar”.

Värt att notera är att Fredrik Reinfeldt under pressträffen också fick en del frågor om ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato, mot bakgrund av att moderaterna i kongressbeslut och olika rapporter slagit fast att detta vore önskvärt. Reinfeldt konstaterade att hans parti ansåg det men att han som statsminister hade ett större perspektiv att ta hänsyn till, varför Natomedlemskap inte var aktuellt under den kommande mandatperioden.

Den fråga som då hördes från någon i församlingen om Reinfeldt därmed betraktade moderaterna som ett särintresse lämnades dock obesvarad.

Kommentera