Hallå där, Magnus Betnér

Ståuppkomikern [[Magnus Betnér]] har haft stora framgångar med turnéerna ”Inget är heligt”, ”Tal till Nationen” och nu senast ”Livets ord”. På scenen är han ofta provokativ, men där märks ett starkt politiskt engagemang som bottnar i liberala värderingar. Udden är oftast riktad mot sverigedemokrater och de som av olika anledningar vill begränsa yttrandefriheten. Makthavare.se har fått chansen att ställa några frågor om detta.

I din föreställning Livets ord, men också på din blogg, går du hårt åt Sverigedemokraterna och deras argument. Vad är drivkraften för dig som komiker att gyckla Sd?

- Jag har alltid fightats mot främlingsfientlighet och inskränkthet och att ett parti som har detta som grund är nära riksdagen är något jag vill motarbeta så gott jag kan från min plattform. Det känns som att många som säger att de kan tänka sig att rösta på Sd inte har tänkt igenom det särskilt noga och kan jag få några av dem att ändra sig så vill jag försöka göra det.

Många företrädare för riksdagspartierna har försökt bemöta Sd i tv-debatter, men ingen har riktigt lyckats. Varför tror du att dina blogginlägg och ståupp-rutiner biter när inte partiretorik gör det?

- Det får du fråga dem om, men det behövs inte mycket för att vinna debatten mot Sd. En halv hjärna och en miniräknare så kan man diskutera omkull deras argument och slå hål på alla deras fantasi-siffror. De har ju inte ett enda rätt någonstans. Lite känns det som att politiker inte vågar av någon slags rädsla att spela Sd i händerna. Det är inte mycket till politisk ryggrad som jag ser det.

Du antyder att dina bloginlägg om Sd kan komma att ges ut i bokform. Är något förlag vidtalat och är i så fall planen att publicera innan valet i höst?

- Diskussioner förs, men till att börja med ska jag bli klar med de två eller tre planerade blogginläggen. Om den ska ges ut så är det definitivt före valet, så att så många som möjligt sätter sig och faktiskt går igenom vad partiet tycker på riktigt och räknar lite på alla sanslösa siffror som rör sig i debatten innan de lägger sin röst på ett parti med rötter i nazismen.

[[Henrik Schyffert]] har ju kommit ut som socialdemokrat. Du röstade på Feministiskt initiativ 2006 och kryssade [[Christofer Fjellner]] i EU-valet 2009. Finns det i dag något parti eller politiker som du kan tänka dig att ge offentligt stöd åt?

- Jag kommer redogöra i bloggen för hur jag röstar. Egentligen är jag en blankröst, men särskilt i det här valet känns det viktigt att inte rösta blankt eftersom rösten inte räknas då. En röst på vad som helst som inte är Sd är bra som jag ser det. Troligen hittar jag någon liberalt sinnad kandidat i det borgerliga blocket. Om det finns några. Jag är inte så säker på det längre.

Du var nyligen på premiärvisningen av [[Martin Borgs]] och [[Henrik Devell|Henrik Devells]] film Överdos, baserad på din vän [[Johan Norberg|Johan Norbergs]] bok En perfekt storm. Är det något därifrån du kommer ha med dig i framtida föreställningar?

- Det kan nog hända. Jag läser väldigt mycket och ser mycket film, tv och lyssnar på radio, föreläsningar och så vidare. Både av människor jag brukar hålla med väldigt ofta och av människor jag nästan aldrig brukar hålla med. Det är svårt att veta vad som sedan hamnar i en show, men Johan Norberg har varit en inspiration tidigare så det skulle inte förvåna mig om han blir det igen.

* * *

PS: Magnus Betnér är även aktiv i debatten på Twitter.

Kommentera