Vad betyder de nya siffrorna?

När [[Mona Sahlin]] i går var gäst hos Politikerbloggen konfronterades hon med siffror från Novus som sades visa att 49 procent av väljarna tror att det blir en rödgrön regering efter valet. Det är en minskning på sex procentenheter sedan mätningen i januari/februari.

I dag presenterade dessutom Expressen/Demoskop en ny mätning som tydde på att allianspartierna för första gången sedan juni förra året leder över de rödgröna med 49,2 procent av väljarstödet mot 47,4.

Man har också frågat hur förtroendet påverkats för regeringsalternativen, statsminister- och finansministerkandidaterna efter att regeringen kommit med sin vårbudget och oppositionen med sin skuggbudget. Och även om fler – 33 mot 28 procent – säger sig fått ökat förtroende för de rödgröna är det samtidigt betydligt fler som uppger att de fått minskat förtroende för de rödgröna.

Uppgifterna kommenteras bland annat även i SvD och på SvD:s ledarblogg, samt i Aftonbladet.

Att de rödgröna partiföreträdarna – och då inte minst Mona Sahlin, [[Thomas Östros]] och [[Lars Ohly]] – länge dragits med låga popularitets- och förtroendesiffror är inget nytt. Inte heller det relativt låga stödet för [[socialdemokraterna]] och [[vänsterpartiet]]. Det har delvis vägts upp av det starka stödet för [[miljöpartiet]] och [[Maria Wetterstrand]]. Men den enskilt största förloraren i Demoskops mätning är just miljöpartiet som tappat 2,5 procent.

[[Jenny Madestam]], statsvetare vid Stockholms universitet, uppger i Expressen att mp:s tapp kan förklaras av den uppmärksamhet som riktats mot de rödgrönas bensinskattehöjning. I Aftonbladet påpekar dock statsvetarkollegan [[Johan Martinsson]] att ingen av förändringarna på partinivå är statistiskt säkerställda och han vill se fler siffror innan han tror på ett trendbrott.

Oppositionen har haft ledningen i opinionsmätningarna i snart ett år och den senaste tiden har försprånget legat på sex procent. Därför menar Madestam att det här är ”ett avvikande resultat” som låter osannolikt jämfört med vad vi sett tidigare.

Också [[Olof Ruin]], professor emeritus i statsvetenskap, är skeptisk till de täta mätningarna som just nu cirkulerar i medierna och säger till SvD att han inte tycker att det går att dra några slutsater av den senaste uppgången för alliansen i Demoskops mätning.

I SVT:s väljarindex, där man väger samman resultaten från de olika opinionsinstituten, ger de senaste siffrorna vissa förändringar totalt sett. Men räknar man ut vad detta skulle motsvara i mandatfördelning, med hjälp av Valmyndighetens simulator, framgår det att de rödgröna fortfarande får egen majoritet i kammaren med 175 ledamöter – mot 160 för allianspartierna. Inte ens om de 14 folkvalda som [[Sverigedemokraterna|Sd]] skulle kunna få, om detta blev valresultat, röstade på en alliansregering skulle det räcka.

Kommentera