Piratpartiet och kriget med etablissemanget

[UPPDATERAD 3] [[Rick Falkvinge]] skriver om beslutet att förlägga hovrättsförhandlingarna om Pirate Bay-målet till efter valet den 19 september. Han menar att det är en del av ”etablissemangets krig mot The Pirate Bay”.

Enligt Falkvinge borde ingen vid det här laget vara förvånad: ”hela etablissemanget, från politiker till domstolar till rättsväsende, vill sannolikt undvika att ännu en valrörelse handlar om The Pirate Bay” – och påminner om att Piratpartiets medlemsantal i samband med åtalet mot TPB 2006 tredubblades på en vecka. ”Därför”, skriver han, ”behövs Piratpartiet i riksdagen, och det mer än någonsin”.

Detta skrevs på en debattartikel som i går publicerades på Aftonbladet.se. Under dagen plockades dock, vilket framgår av kommentarerna nedan, artikeln bort – enligt uppgift för faktakoll. Den går däremot att läsa i sin helhet på Rick Falkvinges blogg. Bortplockandet kommenteras bland annat av Anna Troberg och Marie Andersson.

Under söndagen lades artikeln ut igen, med en kommentar från Aftonbladets debattchef [[Karin Magnusson]]. Hon menade att Falkvinges artikel innehöll ”en mutanklagelse mot en namngiven polisman”, och på grund av en miss i tidningens rutiner prövades inte frågan om namnpublicering. Man tog då ned artikeln tillfälligt för att kontakta ansvarig utgivare om namnpubliceringen och erbjuda den utpekade polismannen utrymme för replik. ”Så har nu skett och vi gör därför åter artikeln tillgänglig”, skriver Magnusson, och tillägger att inget är ändrat i artikeln samt att polismannen ”har avböjt att replikera”.

I ett skriftligt svar på frågor från Makthavare.se uppger Karin Magnusson att inga påtryckningar från nöjesindustrin har förekommit.

Värt att notera är att de här turerna sker samtidigt som som [[Piratpartiet]] håller årsmöte på internet – och SvD rapporterar att partiet drabbats av ett massivt medlemstapp. Från en toppnotering på runt 50 000 medlemmar under hösten förra året ligger siffran i dag på runt 40 000. Förklaringen sägs vara att ett stort antal personer valt att inte förnya det medlemskap de tecknade i samband med The Pirate Bay-domen för ett år sedan. Dessutom pågår en intern strid i partiet.

Till tidningen säger Falkvinge att partiledningen inte räknar med några ekonomiska konsekvenser av tappet eftersom medlemskapet är kostnadsfritt; ”det enda som påverkas är en stapel i statistiken”. Inte heller manfallet ser han som något bekymmer.

– Det här påverkar oss nästan inte alls. Det här är människor som prövat på att vara medlemmar, men som inte tycker det var något för dem. Det är människor som inte varit aktiva.

På sin egen blogg kommenterar han nu också de märkliga turerna med debattartikeln.

Kommentera