Hallå där, Björn Hedensjö

DN.se lanserar i dag riksdagkollen – en sajt som vi på Makthavare.se redan testat. Vi har också ställt lite frågor till DN.se:s chef [[Björn Hedensjö]].

Ni på DN.se lanserar i dag riksdagskollen – berätta hur det funkar.

– På riksdagens egen sajt finns en massa information tillgänglig som vi ville samla och återge inom ramen för ett redaktionellt gränssnitt på DN.se, göra informationen lättbegripligare och mer intressant.

Vad är tanken bakom?

– Databasjournalistik – att samla offentlig information och presentera i redaktionell miljö – är ett spännande område inom webbjournalistiken. När jag började på DN.se bildade vi en grupp som spånade om detta och Riksdagskollen var ett av de projekt vi bestämde oss för att prioritera, eftersom vi har bestämt att vi ska vara väldigt bra i bevakningen av valet 2010.

Varför är inte exempelvis [[Birgitta Ohlsson]] med – hon satt ju i riksdagen fram tills helt nyss?

– Informationen i Riksdagskollen bygger strikt på offentlig data och om Birgitta som riksdagsman försvinner från offentliga databaser försvinner hon från Riksdagskollen också.

Kandidater – kommer ni att granska dem på något liknande sätt?

– Vi kommer att addera ny information och nya funktioner i Riksdagskollen, om just detta blir en sådan funktion vet jag inte.

Har några ledamöter reagerat? Och i sådana fall hur?

– Positiv respons från de som hört av sig. ”Fuck vilken magnifik grej”, skrev exempelvis [[Fredrick Federley]] på Twitter.

Hur ofta kommer ni att uppdatera fram till valet?

– Det kan jag inte svara på, men åtminstone ett par-tre gånger hoppas jag.

Kommer Riksdagskollen överleva valet?

– Absolut!

Kommentera