DN ger dig koll på riksdagen

Ytterligare ett smart verktyg för att ha koll på de folkvalda har sett dagens ljus.

Vare sig du är intresserad av en specifik politiker, ett specifikt område i landet, eller en specifik fråga ger Dagens Nyheters riksdagskoll en snabb översikt om vad som händer.

Jag beslutar mig för att testa, och väljer det politiska området Jobb, jämställdhet och integration.

Jag kommer till Arbetsmarknadsutskottet där jag först får en snabb intro om vilka frågor som hör till utskottet, och dessutom ett taggmoln över vilka ord som ofta märks i motionerna. Föga förvånande är arbetsmarknad, tätt följd av arbetslöshetsförsäkring, de hetaste orden.

Här finns också en presentation över ledamöter i utskottet. Jag klickar på [[Josefin Brink]] från [[vänsterpartiet]]. På hennes sida presenteras ett moln över de vanligaste orden i hennes motioner. Utöver arbetsmarknad och arbetslöshetsförsäkring är kvinnor och våld mycket vanliga ord i Brinks motioner. Alla motioner är samlade, kategoriserade utifrån utskott. Förutom i hennes eget utskott är Josefin Brink en aktiv motionär i Socialförsäkringsutskottet. Även interpellationer och skriftliga frågor presenteras.

Jag testar också att skriva in min barndoms postnummer, vilket snabbt ger mig en presentation över Gävleborgs riksdagsledamöter. Deras senaste motioner presenteras, och jag får redan i översikten en siffra över hur flitiga motionärer Gävleborgsledamöterna är. Flitigast av dem alla är [[miljöpartiet|miljöpartisten]] [[Bodil Ceballos]], som skrapat ihop inte mindre än 279 stycken motioner. Mest förekommande ordet i dessa är ”trygghet”, men även ”Tibet” och ”läkemedel” är heta.

Riksdagskollen är ytterligare ett i raden av digitala verktyg för att göra det enkelt för väljarna att hitta sitt parti och sin politiker. Initiativet är pedagogiskt upplagt, och bör också kunna minska antalet personer som använder argumentet  ”jag har inte fått någon information” för att motivera soffliggande. Här får besökaren snabbt och enkelt en grundläggande koll på vad riksdagsledamöterna har arbetat med.

Genom riksdagens sajt riksdagsdata får  den hugade en chans att bygga sina egna tillämpningar baserade på de 165 000 dokument som finns i databasen. Ger inte Riksdagskoll den koll du vill ha, kan du alltså bygga din egen sajt med enkla medel.

Kommentera