Interna bråk i Piratpartiet

[UPPDATERAD] I höstas slogs det inom [[Piratpartiet]] larm om toppstyrning och brist på transparens och insyn. Anklagelserna var då hårda, inte minst mot [[Rick Falkvinge]], som på ett partistyrelsemöte sades ha drivit igenom sin egen lönenivå med sin utslagsröst. Nu när valberedningen presenterat sina förslag till nyval till styrelsen har diskussionerna internt åter börjat gå heta.

Bland annat hävdas att valberedningen satt käppar i hjulet på den nya stadgerevisionen då de inte har förberett en ny ordförandekandidat. Enligt ett liggande stadgeförslag som ännu inte antagits kan inte samma person vara styrelseordförande (”sammankallande”) och partiledare.

Falkvinge berörs dock inte av valberedningens förslag eftersom han förra året valdes till just styrelseordförande på två år, med de ännu gällande stadgarna. Däremot innebär förslaget att den person som fram tills nu varit vice ordförande partiledare, Europaparlamentarikern [[Christian Engström]], inte får förnyat förtroende i styrelsen. På Piratpartiets öppna diskussionsforum har Engström deklarerat att han trots förslaget ställer upp för omval till partistyrelsen.

Det hela är extra känsligt då de person som i diskussionsforumet argumenterar för valberedningens linje är [[Mattias Bjärnemalm]], kanslichef för tillträdande Europaparlamentarikern [[Amelia Andersdotter|Amelia Andersdotters]] kontor i Bryssel.

Under diskussionens gång så fattade Falkvinge beslutet, vilket han hade mandat till enligt gällande stadgar, att Engström (med dennes goda minne) inte längre var vice ordförande partiledare. Han har också öppet starkt ifrågasatt valberedningens förslag: ”Jag förstår ärligt talat inte hur valberedningen kan presentera detta och fortfarande, efter över en vecka, inte har korrigerat sig. Det tyder i mina ögon på en enorm nonchalans”, skriver Falkvinge. Han anser att Christian Engström ”är självskriven i styrelsen, och att valberedningens beslut att inte ta med honom saknar all merit”.

På detta replikerade Bjärnemalm att han betackar sig för att få sitt valberedningsarbete kallat pinsamt ”enbart för att du är missnöjd med att vi inte inkluderade killen som betalar din lön i vårt förslag”.

Ännu ser ingen lösning på motsättningarna ut att vara i sikte.

Kommentera