Framgångar och problem för mp

[UPPDATERAD] [[Miljöpartiet]] har sakta men säkert stärkt sitt väljarstöd och alltmer framstått som de rödgrönas röstlokomotiv. På ett år har partiet lyft med 4 procentenheter till 10,6 procent. Det är dubbelt så mycket som i valet 2006. Särskilt bra går det bland kvinnor under 50 år där de gröna får 18,4 procent. Även i storstäderna gör mp bra ifrån sig med 14,4 procent. Samtidigt har partiet stora interna problem i Stockholm.

Inför årsmötet i dag skakades partidistriktet av en strid inför öppen ridå. På ena sidan i konflikten har den ena styrelseordföranden [[Jerker Thorsell]], med nära koppling till oppositionsborgarrådet [[Yvonne Ruwaida]], stått. Och på den andra sidan avhoppade andra ordföranden [[Monia Benbouzid]] och kassören [[Kurt Mirdell]], som fråntagits sina arbetsuppgifter. Benbouzid har i en intervju i SVT beskyllt Thorsell för ”toppstyrning”. Mirdell å sin sida anser att det finns ett kompisgäng runt Yvonne Ruwaida, som han menar bara är ute efter ”makt och pengar”.

Det hela resulterade i att Thorsell, med 14 rösters marginal, avsattes av årsmötet. Före beslutet kritiserades han av tre internrevisorer för ”härskarbeteenden” och ”vuxenmobbning”.

Nytt ordförandepar blir nu [[Martin Hansson]] och [[Cecilia Obermüller]].

Ruwaida hamnade på andra plats i partiets provval till Stockholms stad med 1 273 röster (efter [[Emilia Hagberg]] med 1 325), men petades ned till tredje plats efter mp:s princip om varvade listor. Hon riskerar dock inte att förlora sin borgarrådsplats i höst på grund av det eftersom mp låter sina medlemmar välja borgarråd och gruppledare oberoende av placering på valsedeln. Däremot kan det rimligen påverka hennes position om hon inte vinner många personkryss.

* * *

PS: Efter påpekanden från flera läsare har uppgifterna om Yvonne Ruwaida korrigerats.

Kommentera