68 bubblare

[UPPDATERAD] Makthavare.se:s lista över de 68 hetaste namnen för politiska toppjobb efter en eventuell rödgrön valseger i höst har väckt mycket uppmärksamhet. Vi har fått många kompletterande tips på folk vi missat att lista. Därför kommer här uppföljaren med 68 heta ”bubblare”.

Självklart kommer aldrig sådana här listor vara kompletta eller 100-procentigt korrekta. Och det är ju självklart en högst öppen fråga om det överhuvudtaget blir något regeringsskifte i höst. Men baserat på de mycket kvalificerade personer som bjudit på insikt i hur resonemangen för närvarande går i [[socialdemokraterna]], [[miljöpartiet]] och [[vänsterpartiet]] känner vi oss tämligen säkra på att de vi presenterar här verkligen är heta namn för nya politiska toppjobb.

Denna gång har vi inte valt att skriva ut tänkbara nya titlar på de nedan listade, på grund av att våra uppgiftslämnare inte varit lika säkra på dessa som de varit på personerna på 68-listan. Inte heller är fördelningen mellan s, mp och v exakt likadan som på den förra listan, men ganska nära.

[[Emma Ahlén Pouya]] (s)
Arbetar i dag för socialdemokratiska riksdagsgruppen och är lokalpolitiskt aktiv i Stockholm.

[[Peter Andersson]] (s)
Partiombudsman för socialdemokraterna i Solna. Aktiv bloggare och sjukvårdspolitiker i Stockholms läns landsting.

[[Magdalena E Andersson]] (s)
Överdirektör för skatteverket. Tidigare politisk sekreterare i socialdemokratiska riksdagsgruppen. Civilekonom som kan tänkas kallas tillbaka till politiken för att förstärka finansdepartementet och ansvara för skattefrågorna.

[[Anna Ardin]] (s)
Politisk sekreterare och pressansvarig på Broderskapsrörelsen. Har tidigare bland annat varit utredare på SFS och kårpolitiskt aktiv.

[[Svante Axelsson]] (mp)
Ordförande för Naturskyddsföreningen. Nämns som en tänkbar extern rekrytering om miljöpartiet får chansen att tillsätta toppjobb på regeringskansliet efter valet 2010.

[[Veronika Bard Bringéus]] (s)
UD-tjänsteman som tjänat s-regeringar tidigare.

[[Charles Berkow]] (mp)
Miljöpolitisk sekreterare. Mångsidig expert på miljöfrågor.

[[Agneta Börjesson]] (mp)
I dag partisekreterare. Var planeringschef på finansdepartementet 2002-2006. Lång bakgrund inom partiet.

[[Joakim Bourelius]] (s)
Politisk sekreterare i s-riksdagsgruppen. Ansvarar för närings- och energifrågor. Har vunnit många av gruppledarnas gunst.

[[Evin Cetin]] (s)
Kommunpolitisk sekreterare åt Anders Lago i Södertälje. Drev den mest uppmärksammade personvalskampanjen i förra årets EU-val, med hjälp av bland andra Thomas Johansson. Står på plats 14 på riksdagslistan för socialdemokraterna i Stockholms län.

[[Josefin Deiving]] (s)
Ombudsman på SSU Stockholm.

[[Åsa Domeij]] (mp)
Miljöchef på Axfood. Tidigare riksdagsledamot och kommunpolitiker i Uppsala.

[[Max Elger]] (s)
Jobbar i dag på den ekonomiska staben i riksdagsgruppen. Ekonom från Handelshögskolan och har tidigare jobbat som ledarskribent på Länstidningen i Östersund. Var sekreterare i partiets rådslagsgrupp om jobb.

[[Martin Engman]] (s)
Konsult på Diplomat PR. Har tidigare bland annat arbetat som politiskt sakkunnig och pressekreterare hos Thomas Bodström och Laila Freivalds, politisk sekreterare i Europaparlamentet samt varit kommunpolitiskt aktiv för socialdemokraterna i Stockholm och Täby.

[[Catharina Espmark]] (s)
Administrativ chef vid City polismästardistrikt i Stockholm. Har bakgrund som advokat men blev sedan politiskt sakkunnig och senare planeringschef i justitiedepartementet åt Thomas Bodström.

[[Aron Etzler]] (v)
Chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Flamman. Var tidigare aktiv inom Ung Vänster och en av initiativtagarna till Attac Sverige.

[[Fredrik Fällman]] (s)
Följde Bosse Ringholm från Stockholms läns landsting och runt på olika departement. Nu pr-konsult på Prime.

[[Elisabeth Gauffin]] (mp)
I dag vice ordförande för LRF. Även hon en tänkbar extern rekrytering för miljöpartiet.

[[Tobias Gerdås]] (s)
Till vardags pressekreterare för socialdemokraterna i Stockholms stadshus, men under valrörelsen anställd på partihögkvarteret. Tidigare bland annat kommunikationsombudsman på SSU. Uppmärksammad för bloggen ”Rättvis och balanserad” där Fredrik Reinfeldt pekades ut som pedofil.

[[Mikael Gustafsson]] (v)
Politisk sekreterare för vänsterpartiet i riksdagen med trafikfrågor. Var drivande i arbetet med att utveckla den nya miljöpolitiken i partiprogrammet. Stod ganska högt på valsedeln i EU-valet och har gott anseende inom partiet.

[[Charlotta Gustavsson]] (v)
I dag personalchef på vänsterpartiets riksdagskansli, tidigare bland annat kvinnopolitisk sekreterare.

[[Matz Hammarström]] (mp)
Tidigare generaldirektör för Djurskyddsmyndigheten och innan dess riksdagsledamot och språkrör för miljöpartiet. Utbildad teolog och gymnasielärare.

[[Magnus Hedberg]] (s)
Omvärldsanalytiker vid Ekobrottsmyndigheten. Kommunpolitiskt aktiv för socialdemokraterna i Täby. Har tidigare arbetat som politiskt sakkunnig i regeringskansliet. Står på 13:e plats på riksdagslistan för s i Stockholms län.

[[Annica Hjerling]] (mp)
Arbetar i dag för miljöpartiet i Stockholmsregionen. Kan vara aktuell för att arbeta med sociala frågor på regeringskansliet.

[[Ulf Holm]] (mp)
Gruppledare för miljöpartiet i riksdagen och Gustav Fridolins närmaste allierade i partiet.

[[Jens Holm]] (v)
Tidigare Europaparlamentariker för vänsterpartiet. Kandiderar till riksdagen.

[[Julia Janiec]] (s)
Politisk sekreterare och stabschef för socialdemokraterna i Malmö stadshus. Har tidigare arbetat åt Veronica Palm på Europaparlamentet i Bryssel samt för fackförbundet Transport.

[[Mehmet Kaplan]] (mp)
Riksdagsledamot för miljöpartiet. Distriktsordförande för IOGT-NTO i Stockholm. Tidigare bland annat presstalesman för Sveriges muslimska råd. Hög trovärdighet i justitiefrågor.

[[Mikael Karlsson]] (mp)
Generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. I likhet med kollegan Svante Axelsson nämns han som en tänkbar extern rekrytering för miljöpartiet.

[[Torkel Kjellman]] (s)
Biträdande kanslichef hos socialdemokraterna i Stockholms stadshus. Har tidigare arbetat på näringsdepartementet åt infrastrukturminister Ulrica Messing.

[[Caroline Kling]] (mp)
Presschef på miljöpartiets riksdagskansli.

[[Åsa Kullgren]] (s)
Landstingsråd för socialdemokraterna i Sörmland. Tidigare bl a ordförande i Socialdemokratiska studentförbundet och ledamot i partiets välfärdsrådslagsgrupp.

[[Lovisa Lagerström Lantz]] (s)
Gruppledare för socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden i Tyresö. Arbetade tidigare som pressekreterare för infrastrukturminister Ulrica Messing och efter det som pr-konsult på Westander och presschef på NCC. Bakgrund som ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund.

[[Matz Larsson]] (s)
Kommunikationschef på Byggnads. Tidigare pressekreterare åt Sven Erik Österberg i regeringskansliet och mångårig politisk sekreterare åt socialdemokraterna i riksdagen.

[[Anders Lindberg (s)|Anders Lindberg]] (s)
Kommunikationsombudsman på det socialdemokratiska partihögkvarteret, ansvarar för omvärldsanalys. Ordförande för socialdemokraterna i Haninge, men född och uppvuxen i Göteborg. Juristexamen från Göteborgs universitet och magisterexamen i idéhistoria från Stockholms universitet. Har tidigare bland annat varit politiskt sakkunnig på utrikesdepartementet och som politisk sekreterare i riksdagen.

[[Hans Linde]] (v)
Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för vänsterpartiet. Har tidigare varit vice förbundsordförande för Ung Vänster.

[[Helene Lindstrand]] (s)
Förbundssekreterare på Lärarförbundet. Har tidigare haft flera olika tjänster i regeringskansliet under socialdemokraterna, senast pressekreterare på näringsdepartementet.

[[Dan Lundqvist Dahlin]] (s)
I dag pressekreterare på Byggnads. Arbetade tidigare för socialdemokraterna i riksdagen.

[[Mikael Magnusson]] (s)
Seniorkonsult och chef för pr-byrån Rud Pedersens Stockholmskontor. Nationalekonom med bakgrund i regeringskansliet åren 1997-2006 då han var statssekreterare på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet samt politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen, socialdepartementet, UD och finansdepartementet. Har också arbetat vid Europaparlamentet i Bryssel.

[[Jimmy Mannung]] (mp)
Arbetar i dag med opinionsbildning på Lärarförbundet. Har en bakgrund inom RFSU och har tidigare varit engagerad i student- och lokalpolitiken. Representerar miljöpartiet som ersättare i Hägersten-Liljeholmens stadsdelnämnd i Stockholm.

[[Joanna Mossberg]] (s)
PR-konsult på Cohn & Wolfe. Tidigare SSU-ombudsman som fått utnämningen ”Årets rookie” i pr-branschen.

[[Laila Naraghi]] (s)
Pressekreterare för Jens Orback på Palmecentret. Satt med i socialdemokraternas rådslag om internationell politik. Har tidigare varit förbundsstyrelseledamot i SSU och jobbat på den socialdemokratiska partiexpeditionen.

[[Krister Nilsson]] (s)
Socialdemokraternas gröna kunskapare.

[[Annika Nilsson]] (s)
Förbundssekreterare på ABF. Har tidigare varit statssekreterare åt Morgan Johansson på socialdepartementet samt riksdagsledamot för socialdemokraterna.

[[Annika Nordgren Christensen]] (mp)
Utpekas som en av de vassaste knivarna i mp-lådan. Verkar i det dolda med försvarsfrågorna men anses internt kompetent nog att jobba på vilket departement som helst.

[[Jonas Pettersson]] (s)
Kommunikationschef på SEKO.

[[Åsa Romson]] (mp)
Miljöjurist och Stockholms gröna stjärnskott i politiken med stark ställning i miljöpartiet. Sägs komma att jobba nära Maria Wetterstrand.

[[Martin Sandgren]] (s)
Biträdande internationell sekreterare på socialdemokraternas partikansli.

[[Johan Sjölander]] (s)
Jobbar med kultur- och mediefrågor på ABF. Aktiv socialdemokratisk bloggare och fritidspolitiker i Stockholms läns landsting. Har anlitats av s som ”partispion” mot moderaterna.

[[Karolina Skog]] (mp)
Jobbar för miljöpartiet i Malmö i dag och ställer upp i valet.

[[Helena Söderlind Paues]] (s)
PR-konsult på Cohn & Wolfe som betraktas som riktigt vass kommunikatör. Har bland annat arbetat på Högskoleverket och Svenskt Näringsliv och är utbildad grundskollärare.

[[Anna Söderström]] (mp)
Organisationsutvecklare på miljöpartiet i Stockholm. Ordförande för RFSL Stockholm och tidigare presschef för Stockholm Pride. Var kampanjansvarig åt Zaida Catalán när hon kandiderade till Europaparlamentet.

[[Oscar Stenström]] (s)
Politisk handläggare sekreterare i utrikesfrågor på socialdemokratiska riksdagsgruppen. Sägs vara tilltänkt för liknande uppgifter på UD.

[[Anna Ström Johansson]] (s)
Politisk sekreterare på socialdemokratiska riksdagsgruppen.

[[Ida Strutt]] (s)
Pressekreterare åt socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.

[[Anastasia Swärd Lindblom]] (v)
I dag ansvarig för kvinnofrågor och jämställdhet för vänsterpartiets riksdagsgrupp.

[[Ewelina Tokarczyk]] (s)
PR-konsult på Prime. Har tidigare varit socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg och kulturnämndens ordförande. Pol. Mag. i offentlig administration kompletterad med internationella relationer, filosofi och svenska.

[[Anette Törnqvist]] (s)
Har bland annat varit pressekreterare på finansdepartementet och miljödepartementet. Har studerat medie- och kommunikationsvetenskap samt statsvetenskap vid Lunds universitet.

[[Charlotta Ulvenlöv]] (s)
I dag kommunikationsombudsman
på det socialdemokratiska partihögkvarterat, med ansvar för nätbaserad kommunikationsutveckling.

[[Johan Ulvenlöv]] (s)
Jobbar på socialdemokratiska riksdagsgruppen som ansvarig för partiets sociala mediearbete.

[[Nils Vikmång]] (s)
Jobbar som ombudsman för socialdemokraterna i Stockholms län. Har tidigare bland annat varit kommunikationsombudsman på partihögkvarteret och som politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet. Har studerat statsvetenskap och nationalekonomi vid Stockholms universitet.

[[Mikael von Knorring]] (v)
Politisk sekreterare i vänsterpartiets riksdagsgrupp med ansvar för finansfrågor. Har jobbat mycket med frågor kring Internet och IT-intergritet. Var med och skrev Ung Vänsters kulturpolitiska program från tidigt 2000-tal.

[[Åsa Westlund]] (s)
Socialdemokratisk Europaparlamentariker. Fil. mag i statsvetenskap, tidigare bl a ordförande i Socialdemokratiska studentförbundet. I Europaparlamentet är hon ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

[[Mattias Wiggberg]] (s)
Kommunpolitisk sekreterare åt Anders Lago i Södertälje. Arbetar för närvarande också som stabschef och samordnare mellan kommunalrådskansliet och Södertälje socialdemokratiska arbetarekommun.

[[Ann Wolgers]] (s)
Politisk sekreterare i s-riksdagsgruppen.

[[Kerem Yazgar]] (s)
Projektledare inom Public Affairs på Prime PR. Har en bakgrund som politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet 2002-2006 och innan dess som informationsansvarig på SSU. Han har också arbetat som opolitisk tjänsteman på kulturdepartementet. Har examen från kulturvetarlinjen samt studier i nationalekonomi.

[[John Zanchi]] (s)
Konsult inom Public Affairs på Andréasson PR. Har tidigare arbetat med politisk kommunikation inom socialdemokraterna, på regeringskansliet och i Stockholms stadshus.

[[Hanna Zetterberg Struwe]] (v)
Tidigare riksdagsledamot för vänsterpartiet som sedan blev konsult och i dag pressekreterare på Institutet för framtidsstudier.

Kommentera