Hallå där, Martina Lind

Makthavare frågar ut kvinnan bakom Politometerns rankningar av politiska bloggar.

Om valet avgörs på nätet så får vi en Piratpartistisk regering tillsammans med S och V, eller hur ska vi tolka resultatet?

- Nej, jag tror att man ska tolka resultatet som en mätning av hur stark man är idag och vilken potential man börjar med. Där ligger S klart bäst till. Piratpartiet är inte alls lika stora och de har inte samma momentum nu som förra året. Dessutom känns de lite ur fas med vad väljarna tycker är viktigt: jobben, ekonomin och de offentliga försäkringarna.

- Man kan tolka det som att om alliansen inte tar tag i det här kommer de springa på defensiven och ha svårt att ta initiativet i valdebatten. Ska man repa sig behöver man göra det S har gjort hittills och det Pp gjorde förra året: samordna, länka, hitta något som en bredare rörelse brinner för. Och kommunicera med sina nätrötter på ett respektfullt sätt. En intressant grej är att de flesta jag träffar från alliansen blir helt chockade när man visar statistiken. De tror att alliansen dominerar nätet för att de läser Carl BIldts blogg.

Du kritiserar partierna över att de är rädda och missnöjda inför det faktum att det är ”fel” personer som är toppbloggare, personer som är kritiska och som inte följer partiets kommunikationsplan. De har alla mer eller mindre Obamakampanjen som förebild och ändå har man inte förstått poängen med gräsrötter som får blomma fritt. Tror du att partierna kommer våga släppa kontrollen?

- Det finns två dimensioner. Man får kontrollera det man kan: sina budskap, sina centrala kandidater, sina egna aktiviteter. Där tycker jag att det är viktigt att man behåller kontroll. Men sen måste man våga interagera med resten av världen också. Obamakampanjen blev ju inte precis övertagen av gräsrötter: man hade en väldigt styrd kommunikation centralt, och sen deltog man också i och uppmuntrade den rörelse som uppstod utanför det demokratiska partiet.

- Jag tror att det delvis handlar om att man är så van vid massmedia på toppen att man glömt bort hur det är att kommunicera direkt med väljare. Jag gillar inte uttrycket ”släppa kontrollen”. Jag skulle säga att det handlar om att försöka återta kontrollen över mer av direktkontakten med väljarna. Men det kommer ju inte funka om man förväntar sig att de ska läsa pamfletter på partihemsidan.

Om du skulle ge ett konkret tips till partierna för att bli ännu vassare i bloggosfären (eller vass, som det ser ut i vissa fall), vad skulle det vara?

- Man måste komma över att man är för fin för bloggosfären på partikanslierna. Om man bara kan skriva debattartiklar som ingen får svara på tycker jag att man befinner sig i fel bransch 2010. Ärligt talat vet jag inte hur det kommer gå. Hittills har det känts väldigt segt när jag varit i kontakt med partierna, men partier kan ibland ändra sig väldigt snabbt om de måste.

Läs också Makthavare.se tidigare inlägg om Politometerns rankningar.

Kommentera