Maud Olofsson nobbade Lena Ek

[[Fredrik Reinfeldt]] bad [[Maud Olofsson]] att låta en centerpartist bli svensk EU-kommissionär efter [[Margot Wallström]]. Olofsson tackade dock mycket snabbt nej till detta, då hon inte ville ge [[Lena Ek]] jobbet.

Ekot uppger i dag att innan statsminister Reinfeldt erbjöd [[folkpartiet]] utse en ny kommissionär så ska [[centerpartiet]] ha fått frågan. Men de tackade alltså nej.

Många blev överraskade när Fredrik Reinfeldt inte valde en kandidat från [[moderaterna]]. Men det var egentligen bara aktuellt om [[Carl Bildt]] hade fått chansen att – och velat – bli EU:s utrikesminister. När den posten inte ansågs tillgänglig var det politiskt närmast omöjligt att inte nominera en kvinna. För moderaterna återstod då [[Gunilla Carlsson]] eller [[Beatrice Ask]], och Reinfeldt ville enligt uppgift till Ekot inte stå utan någon av dem i valrörelsen.

I det läget gick frågan till alliansens näst största parti, centerpartiet. Och den givna kandidaten borde då rimligen ha varit europaparlamentariker Lena Ek, som år 2001 var motkandidat till Maud Olofsson om att bli partiledare. Enligt Ekots uppgiftslämnare var motsättningen mellan dem två för stark för att Olofsson skulle vilja ge Ek kommissionärsjobbet.

Trackbacks

  1. alphabet skriver:

    alphabet…

    Maud Olofsson nobbade Lena Ek…

Kommentera