21 politiker att hålla koll på 2010

Makthavare.se listar några av de politiker som har potential att synas och höras under året som kommer. Här blandas etablerade rävar med heta nykomlingar. Kanske kommer några av dem bli opionsledarna som avgör valet?

Eftersom 2010 är ett valår kommer det politiska året bli både hett och långt. Inte minst med tanke på vad som står på spel i riksdagsvalet. Kommer Reinfeldt skriva in sig i historieböckerna som den första borgerliga statsminister i modern tid som lett en sittande koalition till seger i ett påföljande val, eller kommer Sahlin gå till historien som den första socialdemokrat som fått i uppdrag av talmannen att bilda en röd-grön svensk koalitionsregering?

Oavsett vilken segrare som utropas på löpsedlarna i mitten på september kommer allt namnen på listan nedan gör från och med nu bedömas mot bakgrund av den kommande valrörelsen, som Makthavare.se självklart kommer följa och bevaka både lagom initierat och härligt nördigt.

[[Maria Abrahamsson]]. Gjorde succé i moderaternas provval i Stockholm. Får rimligtvis en framskjuten placering på riksdagslistan och kommer alla gånger sno åt sig en framträdande medial roll som moderat riksdagskandidat i valrörelsen.

[[Ilija Batljan]]. Av tidningen Veckans Affärer topprankat framtidslöfte från Nynäshamn. Mannen som har getts uppgiften att testa om socialdemokraterna på grund av demografiska förskjutningar i valmanskåren och en ökänt vänsterradikal partiorganisation i huvudstaden slutgiltigt förlorat den politiska makten över Stockholms läns landsting, eller om han i valet har en chans att ta tillbaka rodret från den moderata landstingsbasen [[Catharina Elmsäter-Svärd]]. Bildar ett för landstingspolitiken ovanligt vitalt radarpar med kommunalrådet [[Helene Hellmark Knutsson]] från Sundbyberg.

[[Thomas Bodström]]. Toppar socialdemokraternas riksdagslista i Stockholms län. En mångsysslande riksdagsledamot, utskottsordförande, deckarförfattare, sagofarbror och miljontaxerande fotbollsspelande pappa med mera som gett det anrika socialdemokratiska arbetarepartiet en ibland mer än oväntat vågad ansiktslyftning. Planerar USA-flytt. Frågan är vilka rubriker advokat Bodström kommer generera det kommande året? För rubriker lär det bli.

[[Anders Borg]]. Stenhårt utbudsorienterad finansminister. Till skillnad från företrädaren [[Anne Wibble]] har han förmått hålla resten av koalitionsregeringens spenderiver i herrans tukt och förmaning i syfte att värna både statsfinanserna och arbetslinjen. Sägs vara den bästa socialdemokratiska finansmininster socialdemokraterna aldrig haft. Ställs inför det dubbla provet att förklara varför utanförskapet och abetslösheten inte pressats tillbaka och samtidigt formulera en trovärdig efterkrisenpolitik utan att återupprepa [[Allan Larsson|Allan Larssons]] mindre lyckade slogan från förlustvalet 1991: ”Vändpunkten är nära”. Om regeringen förlorar valet lämnar han politiken i höst.

[[Evin Cetin]]. Den viljestarka kandidaten bakom den mest uppmärksammade personvalskampanjen i sommarens EU-val. Med hjälp av okonventionella medieval som pizzakartonger och bröllopsfester gav hon pizzasverige en röst samtidigt som hon tillsammans med kampanjchefen [[Thomas Johansson]] och hip-hopduon Medina ensamt förnyade den svenska personvalskampanjen. Ges en ny chans i höstens riksdagsval då hon står på plats 14 på riksdagslistan för socialdemokraterna i Stockholms län.

[[Fredrick Federley]]. Ledande profil för den unga smått revolutionärt liberala storstadscentern som rör sig kring Stureplan och som åkt på ett svidande personligt bakslag i och med att han på förslaget till riksdagslista flyttats ned till en tredje plats bakom partichefen och miljömininstern. Lär inte stillatigande acceptera petningen vilket borgar för strid när riksdagslistan för centern i Stockholm stad slutgiltigt ska spikas. Samma strid kommer för övrigt hans efterträdare som CUF-bas, [[Magnus Andersson]], utkämpa på riksdagslistan för Stockholms län där han i förslaget petats ned en plats jämfört med provvalsresultatet. Federley kommer också synas i underhållningsprogrammet ”Vinterspelen Åre 2010″ i Kanal 5 i februari.

[[Gustav Fridolin]]. Tidigare riksdagsledamot och språkrör för grön ungdom som sagt upp sig från jobbet som reporter på TV4 och återigen blivit partimedlem. Kommer säkert ta sig en roll som ledande miljöpartistisk debattör i valrörelsen och därmed röja väg för att efterträda [[Peter Eriksson]] som partiets manliga språkrör när han avgår nästa år.

[[Carina Herrstedt]]. Ledande sverigedemokratisk kommunpolitiker i Landskrona som är sd:s starkaste lokalpolitiska fäste i landet. Nyvald andre vice ordförande i partistyrelsen. Har på grund av sin och sambons blogg dragit på sig två förtalsdomar på två år men spås trots det en lysande framtid i partiet vars ledande personer hoppas att hon kan bli det svenska svaret på [[Pia Kjaersgaard]].

[[Katrine Kielos]]. Stjärnskribenten på Aftonbladets ledarredaktion och den enda ickepolitikern på listan av den enkla anledningen att hon ensamt under ett år presterat en vitalare socialdemokratisk idédebatt än vad partiets samlade rådslag förmådde göra. Skrev också fjolårets bästa ledarartikel alla kategorier oavsett tidning och politisk hemvisst. Frågan är om 2010 blir året då någon begåvad tv-producent inser att Kielos även har talang för tv-mediet.

[[Johnny Munkhammar]]. Ambitiös och extremt produktiv nybliven moderat partimedlem som driver personvalskampanj för att hamna på en valbar plats på riksdagslistan för Stockholms län. Gjorde dock ett sämre provval än vad han hoppats på. Kapabel att ensam dränka Sveriges samtliga tidningsredaktioner med debattartiklar. (TT-chefen [[Thomas Peterssohn]] som var chefredaktör på Affärsvärlden under euro-omröstningen 2003 har vittnat om hur Munkhammar översköljde honom med EMU-promemorier då det förra gången på allvar begav sig för Munkhammar i en valkampanj). Detta lär resultera i att oavsett vilken dagstidning i landet du följer kommer du läsa minst två debattartiklar signerade Munkhammar fram till valet.

[[Jonas Nygren]]. 31-årig socialdemokratisk blivande stjärna och social talang på uppåtgående. Vann under hösten både det interna provvalet och det öppna primärvalet i Sundbyberg. Härdad i strid i ungdomsförbundet i Skåne där vänsterfalangen försökte utesluta honom för högeravvikelse. Har handplockats till PR-byrån Springtime som nestorn [[Bo Krogvig|Bo Krogvigs]] högra hand där han lärs upp och de båda ligger bakom den socialdemokratiska kandidaten [[Ivo Josipovic|Ivo Josipovics]] kampanj i det pågående kroatiska presidentvalet, vars andra omgång Josipovic för övrigt kommer vinna på söndagen den tionde januari.

[[Birgitta Ohlsson]]. Folkpartiets utrikespolitiska talesperson och givet statsråd när avgående EU-ministern [[Cecilia Malmström]] flyttar till Bryssel under våren. Blir ett välbehövligt energitillskott som kommer vässa inte bara folkpartiets utan hela alliansregeringens profil under valrörelsen.

[[Fredrik Reinfeldt]]. Det är valår, som sagt var.

[[Mona Sahlin]]. Se ovan.

[[Gudrun Schyman]]. Om hon går långt i Let’s Dance i TV4 som startar i dag fredag har hon stora möjligheter att bli vinterns mest omtalade och omskrivna partiledare i kvällspressen och på löpsedlarna, vilket stärker hennes personliga varumärke men knappast räcker för att lyfta in feministiskt initiativ i riksdagen. Kommer under våren tillsammans med pr-konsulten [[Paul Ronge]] också utbilda valarbetare i andra partier.

[[Jasenko Selimovic]]. Tjänstledig chef på radioteatern och profilstark debattör som kandiderar till riksdagen för folkpartiet i Göteborg. Gjorde ett förvånansvärt starkt resultat i provvalet som han vann före den tunga, redan etablerade, riksdagsledamoten [[Eva Flyborg]]. Har potential att tillsammans med Evin Cetin bli en av de mest uppfriskande och spännande nya politikerna i årets valrörelse, vilket de båda visade under höstens politikerdagar i Göteborg då de rök ihop i en TV-sänd debatt om integrationspolitiken. Där fällde Cetin repliken ”Använd inte ordet kära lilla vän” i ett reptilsnabbt och isande kallt svar till Selimovic som fick till och med honom att för första och kanske enda gången hoppa till av rädsla under en debatt.

[[Jonas Sjöstedt]]. Vänsterpartistisk förnyare och före detta EU-parlamentariker som bor i New York där han är hemmapappa åt delar av diplomatkåren och demonstrerande gräsrotsaktivist i det amerikanska socialistpartiet. (Jo, det finns faktiskt ett sådant). Gör comeback i riksdagen i höst såsom varandes toppnamn på vänsterpartiets riksdagslista i Västerbotten. Har talang och begåvning nog att på egen hand vitalisera och lyfta bilden av vänsterpartiet, under förutsättning att den hårdföra kommunistfalangen som är starka på partikongresserna släpper fram honom och accepterar att han tids nog efterträder [[Lars Ohly]] på partiledarposten.

[[Mathias Sundin]]. Folkpartiets arbetsvilliga oppositionsråd i Norrköping på uppåtgående som bestämt sig för att slå det svenska rekordet i dörrknackning under ett val i kampanjen för sin riksdagskandidatur. Därmed personifierar han den nygamla trenden med dörrknackning som kommer kommer gå en ny vår till mötes i höstens valrörelse. Har internt i partiet fått status som kampanjguru.

[[Henrik von Sydow]]. Stjärnan bland de unga moderata riksdagsledamöterna och en av dem som lett en av partiets arbetsgrupper under hösten med uppgifter att lägga en grund för att förnya politiken inom vissa utvalda områden. Var också partiets man i grundlagsutredningen. Von Sydows intressanta frukostseminarieserie under hösten om IT, nätet och upphovsrätten stack ut som ett av få bevis på att andra än Anders Borg kan tänka om och nytt vad gäller den moderata sakpolitiken. Given som moderat justitieminister i en eventuell framtida borgerlig koalitionsregering den dag [[Beatrice Ask]] lämnar posten.

[[Ian Wachtmeister]]. Grå eminens, dark horse och allmän politisk filur som är mer än sugen på att göra politisk comeback, vilket i så fall skulle ske hos kristdemokraterna. Kampanjade åt [[Alf Svensson]] i EU-valet och älskar de nya kristdemokraterna och deras retorik som talar om verklighetens folk lika mycket som han avskyr de klassiska moral- och socialkonservativa förbudspolitikerna i partiet med EU-kandidaterna [[Ella Bohlin]] och [[Sofia Modigh]] i spetsen. När han vid en middag på anrika Sällskapet i Stockholm under senhösten talade om sina färska memoar spådde han som svar på en publikfråga att sverigedemokraterna gör braksuccé i riksdagsvalet med tolv procent av rösterna.

[[Maria Wetterstrand]]. Årets stjärna i partiledarkretsen. Har ett ovanligt starkt personligt varumärke och är på uppåtgående i både media och den allmänna opinionen. Kompletterar Mona Sahlin på ett i princip perfekt sätt då de båda går hem i olika delar av valmanskåren. Frågan är om hon förmår rida framgångsvågen ända fram till valdagen, eller om nyhetscheferna och de politiska journalisterna med kvällspressen i spetsen bestämmer sig för att försöka plocka ned henne innan valet?

Kommentera