Hallå där, Mathias Sundin

Oppositionsråd i Norrköping som försöker slå det svenska rekordet i dörrknackning och dessutom är ett av ombuden på [[folkpartiet|folkpartiets]] landsmöte. Hur är stämningen bland er liberaler i Växjö?

- Den bästa hittills av de landsmöten jag varit på, faktiskt. Det brukar man så klart alltid säga, men den här gången stämmer det faktiskt. Alla här verkar vara väldigt nöjda och [[Cecilia Malmström]] blev så klart pricken över i. Björklund är i form och EU-valet kändes mycket bra det med.

Hur går det med rekordförsöket i dörrknackning?

- Det rullar på även om det har varit lite lite av den varan just nu. Budgetarbetet i kommunen har tagit tid och dessutom är det kallt ute. Men filmen har haft stort genomslag i partiet och det verkar som om precis alla har sett den. Och den används nu som utbildningsmaterial internt i partiet

Vilka är stridsfrågorna på kongressen?

- Turordningsreglerna i LAS, föräldraförsäkringen och så kanske gårdsförsäljningen av viner. En fråga som det kanske inte blir så mycket strid om där partiledningen får stryk är frågan om livstidsstraffet, där partistyrelsen föreslår att det avskaffas. I utskottet förlorade partistyrelsens linje med röstsiffrorna 22-2 och det är en klar indikation på hur det kommer att gå i plenadebatten.

- I frågan om LAS märks det att partiledningen är lite nervösa. De skickade in partisekreteraren till utskottet för att han skulle slå oss lite mjukt med partipiskan. Vi i oppositionen angående LAS förlorde med 14-10, så det ser ut att bli jämnt i plenabehandlingen. Jag tycker att partistyrelsen går i rätt riktning vad gäller undantagen från turordningsreglerna, men jag skulle vilja ha större ändringar än så av dessa.

Vem är landsmötets populäraste person – Malmström eller Björklund?

- Ha ha, svår fråga. De är nog ungefär lika populära. [[Jan Björklund]] är otroligt duktig på att hålla linjetal, vilket han gjorde nu på förmiddagen. Där lade han fram en mycket bra agenda för hur Sverige ska reformeras för att kunna klättra upp till toppen av välståndsligan igen.

- Men risken är väl att Malmström inte kommer bli EU-kommissionär eftersom hon helt klart löper risk att bli ihjälkramad under helgen.

Du är nominerad till en plats i partistyrelsen, hur går det i det valet?

- Jag kom inte med i valberedningen förslag, och det brukar alltid vara valberedningens kandidater som väljs in i styrelsen. I Östgötadelegationen har vi ännu inte riktigt bestämt hur vi ska agera. Vi funderar på om vi ska trycka på att det är dags för en person från Östergötland igen. Det var ganska länge sedan sist.

Vilka är föreslagna som nya ledamöter i partiledningen?

- Det görs bara två byten, och det är två bra personer som är föreslagna av valberedningen till dessa platser. [[Staffan Werme]] som är kommunstyrelsens ordförande i Örebro är en duktig 0ch kompentent politiker som också vågar ha andra åsikter än partiledningen i gemen, så det är ett bra val. [[Carina Sándor]] som är kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg är det andra namnet, och hon är också en mycket duglig person.

Kommentera