Veckans makthavare: Sören Juvas

Förra veckan beslöt [[Svenska kyrkan]] att införa en könsneutral vigselceremoni. Men redan under Almedalsveckan 2007 vigdes [[RFSL|RFSL:s]] ordförande [[Sören Juvas]] med sin Daniel i Sankta Karins klosterruin, mitt i Visby. Vilka politiska utmaningar ser nu RFSL framför sig? Detta skriver Juvas om här, som Veckans makthavare.

Vi kan inte stanna vid frågan om äktenskapet

Få frågor är så centrala i ett samhälle som rätten att ingå äktenskap. Och få frågor väcker så många känslor i så många olika grupper.

Från myndigheters sida har frågan om vem som får gifta sig med vem varit en fråga om makt, tidigare talades det om de rätta relationerna och äktenskapet användes som ett styrinstrument för att leda in folk på den rätta vägen.

Vi kan se det i historien under den tid när lagstiftaren inte tillät personer från olika trosinriktningar att gifta sig med varandra eller när personer som hade olika hudfärg inte tilläts att legalisera sitt förhållande.

Skall vi gå närmare i tid har vi sett hur lagstiftare upphävt äktenskap på grund av de båda parternas etniska tillhörighet. I samband med senaste utvidgningen av EU var några av de länder som senare kom att bli medlemmar tvungna att ta bort förbudslagar mot att exempelvis personer med funktionshinder skulle få gifta sig.

I vårt eget land har samkönade par sedan mitten av 90-talet kunnat ingå partnerskap och nu sedan maj månad är äktenskapslagen lika för alla par, oavsett om det är en kvinna eller en man som äktas.

Att lagstiftaren skulle ta det beslut som sedan tog har få som följt inte tvekat om, men att Svenska kyrkan skulle se bortom normen på ett så tydligt sätt tror jag att få insett.
Debatten inom svenska kyrkan har i stora delar varit en debatt inom kyrkan.

I de fall kyrkan tagits upp i äktenskapsfrågan är det utifrån antagandet att de skulle vara emot en likabehandling av alla som vill gifta sig.
De som trodde det hade fel.

Debatten och beslutet om äktenskapet och Svenska kyrkan visar att det inte är religionen i sig som är det stora problemet när det gäller synen på HBT-personer inom olika samfund. Utan att det är de människor som är verksamma där.

Vissa menar att en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som RFSL inte bör ha en uppfattning om vad som sker inom olika religiösa samfund. Jag menar att det är en naiv inställning. RFSL är en organisation som aktivt arbetar mot allt förtryck av HBT-personer oavsett var det uppträder. Att hävda samfund som fredade zoner där förtryckaren får frikort är den feges sätt att hantera världen.

Snarare är det kanske så att demokratirörelser av RFSL:s slag ger upp för lätt när folk använder sin tro för att legitimera förtryck.
Svenska kyrkans beslut nu i veckan visar att det inte är tron i sig själv som cementerar och har ansvaret för fördomarna, utan att det är människor verksamma inom trosrörelserna som har det ansvaret. Det visar att förändring är möjlig om man ger folk tid och att det oförtrutet drivs en debatt som grundar sig på mänskliga rättigheter.

Det är inte bara inom svenska kyrkan som synen på HBT-personer har förändrats, förändringens vindar blåser även inom andra samfund oavsett om vi talar om en kristen, judisk eller muslimsk tro. Förändringens vindar blåser likt en turban som fångats in i virvelvinden. Vi kan inte stanna vid frågan om äktenskapet och den svenska kyrkan, i ett samhälle där religionen tillmäts allt större vikt i den allmänna debatten måste alla som tror på mänskliga rättigheter våga gå in i debatt mot de som använder tron för att förtrycka de som lever bortom normen.

Sören Juvas

* * *

Sören Juvas (tidigare Sören Andersson) är ordförande för RFSL sedan 2001. Han har en bakgrund inom RFSL i Örebro och Linköping, och valdes in i förbundsstyrelsen 1996.

Kommentera