Mord är okej, men inte humor?

UPPDATERAD [[Thomas Bodström]] måhända hamnar utanför socialdemokraternas partistyrelse. Han lämnar dock inte riksdagens arbete utanför sin karriär som deckarförfattare, utan står i riksdagens talarstol i sin nya reklamfilm.

Då den populäre ståupp-komikern [[Magnus Betnér]] förra våren ville ta ett foto i riksdagen till sina affischer stoppades han genom ett beslut som sa att riksdagen har en policy mot att fotografera humorinslag i dess lokaler. Må vara en kvarleva efter att [[Bert Karlsson]] fotograferades i talarstolen i strumplästen, även det som reklam för en bok (vilken bok det var har dock inte undertecknad hittat, de böcker som går att köpa av den forne NyDemokrati-profilen är t ex Stora fräckisboken där ingen talarstol finns med).

Men har man bara skorna på och är så pass seriös att man skriver kriminalromaner så går det alltså bra. Eller?

På riksdagens webbplats skriver man att för att få fotografera i kammaren måste man ha tillstånd från tjänstgörande talman. Fotografering från kammarkansliets korridor genom glasdörrarna in mot plenisalen är inte heller tillåten. I skrivande stund inväntas svar från både talmannen och riksdagens informationstjänst om vilka regler som egentligen gäller.Makthavare.se återkommer med besked. Men enligt Aftonbladet så filmades Bodström i våras och då svarade kammarkansliets chef [[Ulf Christoffersson]] att något tillstånd hade Bodström inte ansökt om.  I samma artikel säger Bodström att han och filmteamet frågade personal på plats om det var okej, och att då boken utspelar sig i riksdagen finns det ingen bättre plats att stå och tala om den. Bodström menar vidare att om han sagt något negativt om riksdagen hade det funnits anledning till kritik, men det gjorde jag inte.

Vad Bodström säger i filmen? Jo, att i riksdagen kan vad som helst hända, till och med mord.

Positiv marknadsföring?

Uppdatering: Som ni säkert noterat de senaste dagarna så tar talman [[Per Westerberg]] avstånd från påfundet. I ett mail från biträdande riksdagsdirektören kan man läsa följande:

Svaret på din fråga om det är okej att utnyttja talarstolen för kommersiella ändamål är nej. Talmannen har i medierna deklarerat att han finner det oacceptabelt. I de regler som finns för fotografering i riksdagen anges att för fotografering inne i kammaren krävs talmannens tillstånd. Något sådant tillstånd fanns inte i det aktuella fallet.

Kommentera