Han är hjärnan bakom de nya kristdemokraterna

[UPPDATERAD] Plötsligt har nykonservatismen gjort sitt intåg i Sverige. Vem hade i början på sommaren kunnat ana att Hägglunds Almedalstal och en dokusåpa på trean med tv-tjärnan Anna Anka skulle sätta sådant avtryck i den ideologiska debatten? Makthavare.se ger dig bakgrunden, berättar vem hjärnan bakom kd:s nydaning är och listar artiklarna du måste läsa.

På DN debatt skriver [[Göran Hägglund]] om hur vanligt folk förtrycks av kulturvänstern och i Svensk Tidskrift frågar sig [[Maria Eriksson]] i en intressant artikel där hon intervjuar en rad tänkare om det har blivit dags att tala om de nya kristdemokraterna.

På Newsmill har den begåvade trion [[P.M. Nilsson|PM]], [[Leo Lagercrantz|Leo]] och [[Karin Eder-Ekman|Karin]] konkretiserat debatten och fått vanligt folk att engagera sig i den genom att först be den konservativa Timbroideologen [[Roland Poirier Martinsson]] publicera en hyllning till hemmafruidealet, och som genialt inspel be [[Anna Anka]] skriva en lindrigt sagt uppmärksammad satirisk programförklaring och levnadsinstruktion för den moderna hemmafrun version 2.0. Och jo, hon har skrivit artikeln själv konstaterar branschtidingen Resumé i en intervju med planeringschefen Karin Eder-Ekman på Newsmill om bakgrunden till Ankas artikel.

I Svenskan flaggar Anna Anka för att [[kristdemokraterna]] eller [[moderaterna]] gärna får slå en signal till henne, och i Expressen plockar kristdemokratens partisekreterare [[Lennart Sjögren]] upp tråden. I DN passar samtidigt [[Fredrik Reinfeldt]] på att i en lång intervju den 17 september uppmana allmänborgerliga väljare att taktikrösta på kd (så kallade broder fyra procent) för att säkra deras plats i riksdagen nästa höst.

Fru Anka har till och med letat sig in i de fina salongerna i radiohuset på Gärdet, där hon och hennes programförklaring för hemmafrun version 2.0 avhandlats i en diskussion i P1-morgon, i vilken Roland Poirier Martinsson och socialdemokraten [[Nalin Pekgul]] på fredagsmorgonen dryftade frågan.

Vem är då hjärnan bakom allt detta?

Utan att dra alltför stora växlar på det slumpartade faktum att Hägglund och Anka gjort kraftiga intryck på var sitt håll – DN respektive TV3 – vill Makthavare.se ändå framhålla den anonyma [[Fredrik Haage]] som en nyckelspelare. Han har en bakgrund som ledarskribent på bland annat SvD och nu senast Svenska Nyhetsbyrån (som levererar syndikerade ledare och debattartiklar till abonnenterna i den moderata pressen i Sverige). På SNB krönte han sin skribentkarriär som chefredaktör innan han i våras erbjöds och accepterade jobbet som talskrivare åt Göran Hägglund.

Det var Haage som höll i pennan när Hägglunds linjetal på sommarens riksting och sedan Almedalstalet skrevs. Det som kickade igång debatten om vanligt folk kontra kultureliten och som nu senast alltså följdes upp med en artikel på samma tema på torsdagens DN debatt. Haage har medvetet valt att hålla en låg profil utåt i sitt arbete, och nu senast avböjt att medverka i Erikssons artikel i Svensk Tidskrift om de nya kristdemokraterna.

Men i somras lät han sig i alla fall intervjuas av partitidningen Kristdemokraten som porträtterade honom i samband med talet i Almedalen.

Två saker är säkra. Vi kommer få höra mer om nykonservatismen framöver. Och i Fredrik Haage har kristdemokraterna fått ett svar på [[Pär Nuder]] (vilket Makthavare.se alltså ser som ett högt betyg, bör understrykas). Haage kombinerar en förmåga att tänka strategiskt och långsiktigt, med att göra praktisk politisk taktik av de strategiska slutsatserna och formulera det i lättbegripliga rubrikvänliga slogans och termer för att få upp frågan på den mediala dagordningen.

Frågan om vilken roll broder fyra procent kommer spela i valet nästa höst kommer vi också få höra mer om det kommande året, spår Makthavare.se.

Avslutningsvis vill vi tipsa om den liberala debattören Johan Norbergs kritik av Hägglunds försvar för den vanliga människans rätt att få leva som hon själv vill utan klåfingriga politikers ingrepp. Kanske finns det anledning för en viss självrannsakan hos kd vad avser klåfingrigheten?

Uppdatering: En uppmärksam läsare tipsar i kommentarfältet om att det råder tvivel om euhurvida Fru Anka verkligen höll i pennan själv eller ej. I en artikel i HD berättar hon att hon blev intervjuad av redaktionen på Newsmill som därefter redigerade intervjun i debattartikelns form, vilket alltså motsäger uppiften i Resumé.

För den som är intresserad av talskrivaren och ideologen Haages tankar kring nykonservatismen rekommenderas den 70-sidiga skriften Nycklar till modern konservatism, som han skrev för några år sedan och som utgavs på Timbro förlag. Den går att tanka hem gratis som pdf-fil från Timbros hemsida.

Kommentera