Vilket parti ska lasmotståndarna rösta på? Littorin svarar

På SvD:s Brännpunkt i dag kastar [[Maud Olofsson]] bränsle i las-debatten.

”I nästa mandatperiod kommer Centerpartiet prioritera en reformering av arbetsmarknadens regler, las” skriver centerledaren.

Men det är inte Moderaternas politik. Vid middagstid röstade stämman ner MUF-ledarens förslag om skrotat las efter en lång och hård debatt. Makthavare träffade arbetsmarknadsminister [[Sven-Otto Littorin]].

Han har läst Maud Olofssons artikel.

– Det här är ingen okänd synpunkt från Centerpartiet. Det är heller ingen okänd synpunkt att för Moderaterna finns det betydligt värre problem på arbetsmarknaden. Att fördela eländet annorlunda är ingen lösning. Vi ska göra det enklare att anställa, inte lättare att säga upp, säger arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin till Makthavare.

Om man vill ändra turordningsreglerna i las, vilket parti ska man rösta på då?

– Det ska inte jag uttala mig om. Andra får prata för sin idé. Vi sa före valet vad vi ville och har hållit fast vid den linjen konsekvent.

Hur länge kommer er ståndpunkt ligga fast?

– Det finns ingen anledning att ändra en vinnande ståndpunkt, särskilt inte en ståndpunkt som är bra.

Hur trovärdiga är er syn på las när det finns en sån här stark opinion emot partilinjen i ert parti?

– Fast varje parti som är stort måste ha högt i tak. Men om du tittar på omröstningen så var det en förkrossande majoritet för vår linje, och det är det viktiga.

Varför är det viktigt att behålla turordningsreglerna i las?

– Därför att ordning och reda på arbetsmarknaden kräver att det finns någon ordning på hur man säger upp. Diskussionen om att skrota las tar sin utgångspunkt i något som vi inte vet hur det skulle se ut eller fungera. Det är inte konstruktivt i meningen att det skulle bli enklare och billigare att anställa.

På den här stämman har ni anknutit till folkhemmet, den svenska modellen och arbetsmarknadens parters ansvar. Men anställningsskyddet var före 1974 något som inte reglerades i lag utan just i avtal mellan parterna.

– Det är ju egentligen fortfarande så efter som reglerna är dispositiva. Avtal går före lag. Det gör att över 90 procent av de anställda som ju har kollektivavtal inte lyder under las.

Vad beror det då på att det blir en så stor diskussion om las som här på stämman?

– Det är egentligen inte las som är problemet utan om sättet på vilket  en del fackförbund och en del arbetsgivare hanterar sitt ansvar. Flygande ombudsmän eller förbundsdirektörer som åker runt och har svårt att kommunicera framför allt med mindre och medelstora företag utan förhandlingsvana. Det blir en kollision mellan intressen där det kan gå ganska snett. Goda fack och arbetsgivare lär sig på sånt. Ta salladsbaren i Göteborg: det första som hände efter den konflikten var att Hotell&Restaurang ordnade en utbildning om småföretagande för sina ombudsmän. Det var väl en alldeles utmärkt reaktion på just den floppen, om jag får uttala mig så.

Är las en symbolfråga i svensk politik?

– Ja, det har kommit att bli det, men för mig är det rätt obegripligt.Det finns inga quick fix som löser problematiken. Frågan är mycket mer komplicerad än så. Ett exempel: ungdomsarbetslösheten i USA är dubbelt så hög som den reguljära arbetslösheten trots att man inte har några skyddsbestämmelser alls i princip. Så det kan inte vara svaret på frågan här om det inte ens är svaret på frågan i USA.

Kommentera