Schlingmann drömmer om att byta roll

Ombytta roller.
Det är partisekreterare [[Per Schlingmann|Per Schlingmanns]] våta dröm inför nästa valrörelse.
Det står klart sedan han lagt ut texten om valstrategin inför moderatstämman i Västerås.
Historiskt sett är det [[socialdemokraterna]] som haft ansvarsrollen i svensk politik. De borgerliga har anklagats för överbud och när de nått regeringsmakten har det uppstått stora underskott.
Men i riksdagsvalet 2010 är det [[moderaterna]] som ska framstå som det ansvarsfulla partiet som tillsammans med allianskamraterna har den trovärdiga politiken för framtiden.
Det i kontrast till det ansvarslösa ”vänsterexperimentet” som bara lovar och lovar.
”Den politik de experimenterat ihop i laboratoriet är en bomb rakt in i centrum på det ansvarsfulla Sverige”, sa Schlingmann.
Hur han nu kan veta det. Något gemensamt regeringsprogram från socialdemokraterna, [[vänsterpartiet]] och [[miljöpartiet]] finns ju ännu inte.
”Det jag menar är att det säger just nu skulle vara en bomb”, förklarar sig Schlingmann.
Det var inte det han sa i talet. Nu brukar heller inte PR-konsulter som Schlingmann vara nyansernas mästare. De levererar självklarheter som att valet handlar om framtiden med samma glada min ändå.
Och hittills har Schlingmann varit framgångsrik. De nya moderaterna håller ställningarna, trots regeringsansvar i besvärliga tider. Ständig förändring är vägen till fortsatt framgång enligt strategen Schlingmann.
”De nya moderaterna kan aldrig vara ett parti som står still.”
Ständig rörelse alltså och riktningen är att bli det breda folkliga partiet som alla i Sverige kan känna samhörighet med. Om det verkligen är möjligt återstår att se.
Visst är det också något av en PR-mans klyscha när Per Schlingmann beskriver det kommande året som ”det viktigaste i moderaternas historia”. Ödesår brukar vara återkommande i partiretoriken.
Men det ligger mycket i att det kan bli väldigt långsiktigt avgörande om moderaterna och alliansen skulle lyckas vinna även nästa val.
Enligt Schlingmann har då grunden lagts för ett mer pluralistiskt Sverige och socialdemokraterna normaliseras till ett vanligt parti.
Lyckas det har rollerna verkligen blivit ombytta.

Kommentera