Panelsamtal om ministermobilen och steg 30 i jobbskatteavdraget

Ett telefonsamtal tidigt på morgonen från [[José Manuel Barroso]]. Så börjar dagen för en EU-ordförande.

– Varje dag innehåller någon form av resa eller möte. Det är ett väldigt högt och brokigt tempo, sammanfattade [[Fredrik Reinfeldt]] sitt jobb som EU-ordförande under fredagseftermiddagens panelsamtal om ordförandeskapet. Deltog gjorde även [[Beatrice Ask]], [[Anders Borg]] och [[Gunilla Carlsson]] under ledning av [[Anna Kinberg Batra]].

Fler frågor till ordförande Reinfeldt.

Är du nöjd med starten?

– Jag känner mig väldigt nöjd. Vi kom igång bra med G8-mötet. Även fast det är mycket som har hänt (Iran, Burma och Israel, reds anm), så har vi inte haft samma jobbiga start som Tjeckien hade under sitt ordförandeskapet (Gazakonflikten).

Kan du nämna en stor utmaning där ditt ledarskap kan göra skillnad?

– Ja, klimatfrågan. Det kommer att krävas att regeringschefer och statschefer går in och får till den där sista biten som kommer att krävas. Men det är samtidigt frustrerande att det inte räcker – någonstans måste vi få USA och Kina att finna varandra också.

Har det blivit mer utrikespolitik än vad du trodde?

– Ja, det får jag väl säga. Det beror på att det vi sällan kan lösa våra inrikespolitiska ambitioner själva. Det letar sig in och blandas ihop. Så ja, det har rests mer och blivit mer utrikespolitik än vad jag trodde.

Under samtalet berättade Beatrice Ask att hon har inrättat den så kallade ministermobilen. En röd Sony ericsson enligt egen utsago, som Ask försöker visa upp för ombud och övrig publik, men misslyckas på grund av röran i sin handväska. Till den kan EU:s ministrar sms:a och ringa direkt till Ask. Samma minister bjöd även på en rolig anektod om de politiska högdjuren på frågan från Kinberg Batra om det förekommer ”några roligheter på rådet”. Ask berättade om hur hon åkte förbi den italienska politikern [[Franco Frattini]] i skidbacken (!) under ett ministermöte och efter det fick frågan från Italiens presskår: ”Is it true that you almost come från Tärnaby?”

– Jag var inte riktigt beredd på den frågan. Frattini åkte förresten som en tant, berättade Ask vidare. Efteråt fick sällskapet en back öl från receptionen på hotellet i brist på andra öppna ställen där de kunde ha sitt informella möte. Och det slutade med att en törstig Frattini aldrig ville göra kvällen.

Efter detta ordförandeskap är det minst 13 år kvar till nästa. Om vi ska tro på vad du sa i går så är Regeringen Reinfeldt då inne på sitt 17:e år. Kanske börjar du bli lite blasé på EU då och sitter på Harpsund och tänker ”å nej, inte EU nu igen. Ordförandeskapet 2009, det var tider det”. Vad kommer du minnas allra bäst från det här ordförandeskapet?

– Först och främst så har förmodligen Anders Borg prestenterat steg 30 i jobbskatteavdraget då.

Skratt och applåder från ombuden innan statsministern och EU:s ordförande berättar att han tror på klimatpolitisk historia i samband med det nuvarande ordförandeskapet.

Kommentera