Reinfeldts sommartal – Afghanistan, finanskris och det fjärde steget

Strax innan klockan 13.00 steg [[Fredrik Reinfeldt]] i dag, lördag, av båten Riddarfjärden för att sommartala på Söderhamnsplan i Vaxholm. Det cirka 40 minuter långa talet kom bland annat att handla om valet i Afghanistan och det fjärde steget av jobbskatteavdraget.

Statsministern inledde sitt tal inför de cirka 200 åhörarna med att prata om demokrati och avsaknaden av denna. Hård kritik riktades mot ”maktens män” i Burma och den senaste husarresten av Aung San Suu Kyi. Han talade även om situationen i Afghanistan och gick till hårt angrepp mot vänsterpartiet och [[Lars Ohly]] som, enligt Reinfeldt, vill ”packa ihop” och skicka hem de svenska FN-soldaterna.

– Det är inte Sveriges idé att enbart vara på plats där det inte finns några hot, sa statsministern.

Reinfeldt övergick sedan till den globala finanskrisen. Han berömde sig själv och sin regerings hantering av finanskrisen och menade att Sverige nu är ett av de länder i EU med de absolut bäst skötta offentliga finanserna.

– Vårt hus är grundfast och byggt på ett sätt som gör att vi även nu upplever en förbättring i de offentliga finanserna, sa han.

På båten ut till Vaxholm presenterade Reinfeldt det fjärde steget av det så kallade jobbskatteavdraget. Statsministern vill sänka inkomstskatten ytterligare med totalt fem eller tio miljader kronor och menar att detta kommer att öka sysselsättningen i Sverige igen. Han exemplifierade med alkoholskatten:

– Med alkoholskatt blir alkoholen dyrare och det gör att vi köper mindre alkohol. Enkelt. Sverige har en osedvanligt tung beskattning av arbete. Därav följer att vi arbetar för lite.

– För en undersköterska innebär detta totalt skattesänkningar motsvarande en hel månadslös per år, fortsatte Reinfeldt.

Det är i dagarna fem år sedan som Alliansen bildades hemma hos [[Maud Olofsson]] i Högfors – ”tiden går fort när man har roligt”. Om den rödgröna motsvarigheten och dess partiledare var det ord och inga visor. Flera applåder revs av bland Vaxholmspubliken under den avslutande delen av årets sommartal.

– Vänsterpartiet har noll dagar, noll månader och noll år av ansvarstagande bakom sig. Miljöpartiet har en kortare levnadslängd, men samma gedigna ansvarstagande bakom sig.

Och om [[Mona Sahlin]]:

– Hon har lovat allt till allt och alla och hon har ännu inte pratat med Lars Ohly och [[Peter Eriksson]]. Mona Sahlin kommer att få hålla många ”oj då-presskonferenser” om hon vinner valet. Det intressanta är i vilken ordning hon kommer att svika sina löften. Och jag vet svaret – hon kommer först att svika pensionärerna.

Avslutningsvis rundade Sveriges statsminister av sitt tal med att blicka framåt:

– Om ett år hade jag tänkt komma tillbaka hit. Mitt tips är att ni också kommer. Då kan vi nämligen se tillbaka på en tid då Sverige har burit ordförandeskap och förhoppningsvis kommit längre i klimatfrågan, i utvidgningsfrågor och ansvarstagande kring kris.

Talet i sin helhet finns på moderat.se och finns att lyssna på här.

Kommentera