Landshövdingar blir VD:ar

Regeringen vill göra verkställande direktörer av generaldirektörer och landshövdingar.
Det blir följden av de nya anställningsvillkor som kommunminister [[Mats Odell]] vill införa.
Priset är att myndigheternas självständighet minskar ytterligare.
Det fanns en tid när Sverige var känt för sina fristående myndigheter. Regering och riksdag stiftade lagar, regeringen utfärdade direktiv till myndigheterna via regleringsbrev, men skulle sedan hålla tassarna borta. Generaldirektörerna var så gott som oavsättbara under sitt förordnande. Idén var att systemet skulle garantera en professionell förvaltning som inte skulle styras av kortsiktiga politiska intressen.
Så är det inte längre. Numera besöker myndighetscheferna titt som tätt departementen och misshagliga generaldirektörer avsätts och omplaceras utan pardon.
Minns exempelvis [[Ingbritt Irhammar]], centerpartistisk riksdagskvinna som befordrats över sin förmåga och fick gå från Jordbruksverket. Eller när socialdemokraten [[Bo Bylund]] fick sparken av den borgerliga regeringen från [[AMS]].
Då protesterade oppositionen med [[socialdemokraterna]] i spetsen. När finansminister [[Bosse Ringholm]] (s) ville göra sig av med riksrevisionsverket [[Inga-Britt Ahlenius]] var de borgerliga upprörda. Det brukar vara så. Det är oppositionen, inte regeringen som uppskattar självständiga myndighetschefer mest.
Och numera händer det alltså att chefen får lämna sitt verk eller sitt län. Det som fortfarande finns kvar är anställningstryggheten. Lönen är garanterad under den period de är förordnade även om de får gå.
Det vill nu Mats Odell ändra på i spåren av att [[Marianne Samuelsson]] fått sparken som landshövding på Gotland. Den reaktionen från en trendkänslig minister är fullt förståelig med tanke på folkdjupets reaktioner på Samuelssons bibehållna lön.
Insändarsidor och Odells mailbox fylls med protester mot att någon som gjort bort sig och får sluta ska få behålla en väl tilltagen lön utan att någon vet vad hon ska göra. Så kan bara makthavare hålla varandra om ryggen!
Men baksidan av försämrade anställningsvillkor för generaldirektörer och landshövdingar är att de kommer att bli mer anpassliga. Det kommer också att bli svårare att rekrytera dugliga myndighetschefer om villkoren är att de omedelbart kan få sparken.
Ska de nuvarande villkoren ändras så lutar det åt att generaldirektörer ska ha samma avtalskonstruktioner som VD:ar näringslivet. Högre löner, hyfsade pensionsavsättningar och fallskärmar med åtminstone ett års garanterad lön om man får sluta i förtid.
Då kommer en ny debatt, var så säker. Men just nu är det bra för Mats Odell att visa handlingskraft genom att tillsätta en utredning.
Det ger intryck av att han gör något. Om han verkligen gör det visar sig först senare.

Kommentera