Hur stor chans har egentligen Sverigedemokraterna?

8 000 röster till kan ge [[Sverigedemokraterna]] riksdagsmandat, i varje fall om rösterna kommer i valkretsen Skåne läns södra – med kommuner som Burlöv, Kävlinge, Lund, Sjöbo, Trelleborg och Vellinge. Det visar DN/Synovates halvårsmätning.

Som bekant ligger riksdagsspärren i dag på 4 procent. Men det räcker i teorin med ett parti når över 12 procent i en valkrets för att ge en plats i riksdagen, enligt valreglerna. Och Synovates beräkningar visar att Sd i dessa skånska kommuner endast skulle behöva ytterligare cirka 8 000 väljare för att nå detta mål.

Redan i dag har partiet sitt starkaste stöd, med över 5 procent, i Skånes samtliga fyra valkretsar, i Blekinge och i Västra Götalands läns västra valkrets. I Skåne läns södra valkrets fick Sd 2006 hela 8,1 procent.

SR:s [[Josephine Freje|Josephine "Gräv-Josse" Freje]] påpekar dock att Sverigedemokraterna skulle behöva en 50-procentig ökning av väljarbasen ”och någon form av mirakel”. Hon upplyser även om att Synovate i själva verket bara pratat med 520 personer i den aktuella valkretsen. Även statsvetareprofessor [[Ulf Bjereld]] intervjuas i inslaget och är kritisk. Han noterar att ”det aldrig hänt i Sveriges politiska historia” att ett parti kommit in i riksdagen genom att få 12 procent av rösterna i en valkrets.

Bjerelds fru, statsvetareprofessor [[Marie Demker]], instämmer: ”Den regionala spärren är inte satt på måfå utan det ska vara svårt att komma in i riksdagen om man inte har en nationell spridning”.

Kommentera