Betyg på Fredrik Reinfeldt – 3 plus

• Mandaten: plus
[[Fredrik Reinfeldt|Fredrik Reinfeldts]] partiledarskap har nästan fördubblad det egna partiet. Betyget är givet, det mest självklara av alla som delas ut här.
Fredrik Reinfeldt får ett ”plus”.

• Makten: plus
Fredrik Reinfeldt har inte bara ökat sitt eget partis mandat, utan också kammat hem regeringsmakten.
Betyget blir ett lätt ”plus”.

• Leverans: minus
Fredrik Reinfeldt har inte lyckats leverera det som hans parti – och Alliansen i sin helhet – gick till valet på – att bryta utanförskapets Sverige. Tvärtom har detta bara blivit värre och den regering som Fredrik Reinfeldt leder är nu i färd med att försöka förändra sin berättelse från att bryta utanförskapet till att sätta krisbekämpningen i centrum. Dessutom har ordförandeskapet i EU blivit och Köpenhamnsmötet blivit centralt för Alliansens förkunnelse. Därmed blir leveransen skjuten på framtiden.
Betyget här blir ett ”minus”.

• Opinion: plus
Det går bra för moderaterna i opinionen. Ibland blir landets ledare bestraffade för att det går dåligt, ibland sluter befolkningen upp bakom ledaren i kristid. Det senare verkar vara fallet för Fredrik Reinfeldt. Men en sådan utveckling är inte slummässig utan beror på hur de ledande politikerna hanterar problemen och uppenbarligen har Reinfeldt den förmågan.
Betyget till Fredrik Reinfeldt blir därför på denna punkt ”plus”.

• Partiledarförtroendet: plus
I den senaste mätningen från Synovate ökar förtroende för Fredrik Reinfeldt från 40 till 52 procent (+12 procentenheter, statistiskt säkerställt). Detta är den högsta noteringen för Fredrik Reinfeldt under hans tid som partiledare för moderaterna. [[Nicklas Källebring]], opinionsanalytiker på [[Synovate]], noterar att Fredrik Reinfeldt har återhämtat sig från den låga nivå han hade för ett år sedan, men han fortfarande har långt till [[Göran Persson|Göran Perssons]] siffror.
Min slutsats blir att Fredrik Reinfeldt får ett tydligt ”plus”.

• Medienärvaro: plus
En statsminister har hög medienärvaro oavsett de egna ambitionerna. Det är ett plus som kommer av att inneha ämbetet.
Betyget blir därför ett ”plus”.

• Partiledartal: minus
Fredrik Reinfeldt har annat att göra än att underhålla de sista slamsorna av Almedalsstekarna, det kan man förstå. Så det blev dåligt och oinspirerat.
Ett minus.

Sammantaget
Fredrik Reinfeldt får hela 5 plus och 2 minus, slutresultatet blir därmed 3 plus.

Kommentera