Nyhetsfattigt från alliansens ekonomigrupp

Alliansens ekonomiarbetsgrupp höll på fredagseftermiddagen seminarium en i en varm och synnerligen fullsatt biosalong. Gruppen presenterade en delrapport kring den ekonomiska politiken. Men det var glest med nyheter.

Seminarium: Alliansens ekonomiska seminarium
Arrangör: Alliansen (!)
Plats: Biograf borgen.
Publik: En full biosalong plus trappor och dörrhål
Budskapet: Alliansen tänker fortsätta ungefär som hittills. Till och med värnskatten ska avskaffas – på sikt.

Nationalekonomerna [[John Hassler]] och [[Laura Hartman]] var tänkta att inleda med kommentarer av Alliansens rapport – men denna hade de inte fått se i förväg. De inledde istället med sina sedvanliga käpphästar (för Lauras del exempelvis idén att ungdomsarbetslöshet trots allt inte är så farligt).

John och Laura är förvisso kloka och intressanta att lyssna på – men första timman var onekligen en transportsträcka. När alliansens talesmän, [[Anders Borg]] (M), [[Anna-Karin Alterå]] (C), [[Carl B Hamilton]] (FP), [[Stefan Attefall]] (KD), fick ordet kom det lite signaler:

Värnskatten ska avskaffas – men det dröjer, meddelade Borg redan inledningsvis. Carl B Hamilton förtydligade om takten: ”Vi utesluter inte att värnskatten kan avskaffas under nästa mandatperiod”

Utgiftstaket är viktigt och bör ligga fast, meddelade Stefan Attefall.

Socialdemokraternas åtgärdar riskerar leda till att arbetslösheten biter sig fast hävdade Borg, när han tillfälligtvis tog på sig den mer polemiska politikerhatten.

På en avslutande fråga från undertecknad om vad regeringen gör om utgiftstaket överskrids, svarade Borg att han inte tror det kommer att hända.

Kommentera