Hallå där, ÖB!

ÖB [[Sverker Göransson]] styr [[Försvarsmakten]] med varlig hand. Dialogen är viktig. Och vad passar då bättre än att delta i Almedalsveckan?

Försvarsmakten är också i år arrangörer av Säkerhetspolitiskt sommartorg tillsammans med en mängd organisationer och andra aktörer, bland andra [[Amnesty]], [[Röda Korset]] och [[Svenska FN-förbundet]]. ÖB finns på plats och Makthavare.se träffade honom.

Vad vill ni uppnå med att vara här?
- Vi hoppas på en dialog med så många aktörer som möjligt. Vi vill använda etablerade forum som Almedalsveckan för att nå ut, trots att vi inser att det är svårt att konkurrera med partierna om uppmärksamheten. Men vi vill i alla fall vara med och tävla!

I princip alla nyheter som når ut om Försvarsmakten handlar om pengar, eller snarare bristen på dem. Har ni de pengar ni behöver, egentligen?
- Vi har såklart aldrig tillräckligt med pengar. Haha.

Men kan ni uppfylla ert uppdrag, tycker du?
- Vi är väl förberedda för att försvara Sverige om någon skulle anfalla oss. Vi har mycket hög kvalitet. Men vi lever ju inte i en kalla kriget-miljö längre. Hoten ser inte likadana ut.

ÖB framhåller att hoten idag till exempel utgörs av att världen har ett antal instabila stater och att instabiliteten får spridningseffekter. Det är anledningen till att regeringen prioriterat att skicka svenska soldater till Afghanistan.

Ibland höjs röster om att vi också borde ha varit i Georgien och gjort en insats där. Borde vi ha varit det?
- Nej. Spridningseffekten är inte densamma därifrån. Men om [[FN]] prioriterar om så får ju också Sverige tänka om förstås.

Försvarsmakten har de senaste åren valt att vara med på också på en annan etablerad mötesplats, [[Stockholm Pride]]. ÖB menar att deltagandet på Stockholm Pride har lite liknande funktion som Almedalsveckan-satsningen.
- Vi vill ha med alla människor i vårt arbete och vill signalera det genom att vara närvarande och lyssnande på olika forum.

Närvaron på Stockholm Pride har förstås väckt förväntningar på Försvarsmaktens interna anti-diskrimineringsarbete och kanske också på agerandet utåt i frågan. Makthavare.se frågade [[Krister Fahlstedt]], officer engagerad i Försvarsmaktens hbt-arbete och just nu är placerad i Afghanistan, vad han ville fråga ÖB.

Fahlstedt undrade om och hur ÖB är beredd att agera gentemot kollegor från andra länder som har olika typer av förbud mot hbt-personer i sina försvarsmakter. Bland andra USA, Grekland och Italien har sådana förbud och Fahlstedt menar att detta indirekt påverkar också svensk personal, eftersom arbetsmiljön blir alltmer internationell.

- Jag tycker att vi ska städa framför egen dörr först. Vi har mycket att jobba med själva i den här frågan och jag har inte prioriterat att driva detta gentemot andra länder, säger ÖB.

Men om det påverkar arbetsmiljön för svenska soldater?
- Man måste alltid ha respekt för att andra inte tänker som vi och det är inte konstruktivt att hamna i konflikt. Jag har sagt i samtal med representanter för andra länder hur vi i Sverige ser på detta och att vi tycker att det är viktigt, men jag har inte drivit det mot dem. Jag tror på dialog. Jag har inte heller hört av svensk personal att de upplevt det som ett problem. Om det är det får soldaterna säga till.

Kommentera