Väljarna vill mer än Alliansen

Jobb, miljö, skola och sjukvård är viktigast för de väljarna.
Det har den borgerliga alliansen kommit fram till efter att ha fört ”Samtal med Sverige”.
Partiledningarnas problem är att borgerliga väljare vill se mer av Alliansen och mindre av de enskilda partierna.Under våren har borgerliga aktivister åkt ut och ställt sig på centrala platser som Centralstation i Stockholm och pratat med folk. För första gången sedan valsegern har det skett under gemensam Alliansbeteckning, partibeteckningarna har varit bannlysta.
En stor framgång enligt de borgerliga partisekreterarna som presenterade resultatet av sina samtal tillsammans i en fullsmockad lokal hos länsstyrelsen i Visby.
Hur nu kontakt med totalt 1 464 deltagare kan beskrivas som ”ett stort intresse” och en ”bra grund för det fortsatta arbetet”. Lite fler kanske behövs, är inte ambitionerna högre? Eller är, hemska tanke, kontakterna med vanligt folk ändå bara en kuliss? Vad Svensson anser vet ju [[Schlingmann]] & co ändå med hjälp av fokusgrupper och opinionsinstitut.
Några nyheter inför valet fanns naturligtvis inte. I augusti ska de borgerliga partierna tillsätta tio arbetsgrupper vars arbete så småningom ska resultera i ett gemensamt valprogram för nästa mandatperiod.
Med det upplägget är det kanske inte så konstigt att allt fler väljare vill rösta på Alliansen. Inte på ett borgerligt parti.
Men att slå ihop partierna till ett är det inte tal. Den officiella förklaringen är att det skulle ta allt för mycket kraft till att lösa organisatoriska frågor när koncentrationen måste läggas på ett regeringsprogram för efter 2010.
Det kan det ligga mycket i. Men den absolut avgörande förklaringen till att partier aldrig går ihop – men emellanåt delar på sig – är att så många personer är beroende av sitt eget parti. För försörjning och inflytande.

Kommentera