Maud Olofsson jagar gammelmoderater

 

[[Den borgerliga alliansregeringen]] ville ha det, men gav upp. Oppositionen och facket jublade. Men i krisens spår växer opinionen på nytt för en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Centern kör också vidare med kraven på att riva upp LAS och hoppas få väljare från moderaterna.

Folkpartiledaren [[Jan Björklund]] slog i sitt Almedalstal fast att han vill ha en allmän arbetslöshetsförsäkring. Centerledaren [[Maud Olofsson]] vill att arbetslöshet ska ingå i en allmän socialförsäkring tillsammans med sjukdom.

Ett antal ekonomer tycker att det hade varit bra med en obligatorisk a-kassa när krisen slog till. Då skulle färre tvingas till socialbidrag.

Och egentligen borde det redan ha funnits en a-kassa som alla måste vara med i. Efter valsegern tillsatte alliansregeringen snabbt en utredning som dock gick i stå. 

Det blev för känsligt att tvinga in en massa personer som inte ville vara med, bland andra egenföretagare som inte skulle få ut någon ersättning med mindre än att företaget var bankrutt. 

När det dessutom stod klart att avgiften skulle administreras av [[riksskatteverket]] och att de som inte var med i en facklig a-kassa skulle få betala mer hade regeringen fått nog. [[Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)]] och [[finansminister Anders Borg (m)]] lade förslaget på hyllan.

Att [[moderaterna]] skulle gynna facket och tvångsansluta företagare med en avgift som i själva verket var en skatt blev för magstarkt även för de nya moderaterna.

Men nu vill alltså starka krafter inom alliansen plocka ner förslaget igen. Nya utredningar väntar om Jan Björklund och Maud Olofsson får som de vill. Frågan är om en borgerlig regering lyckas bättre nästa mandatperiod, om den nu får sitta kvar.

Om oppositionen vinner blir det ingen obligatorisk a-kassa:

”Det skulle få förödande effekter på lönebildningen”, slog [[socialdemokraternas]] ekonomiske talesman [[Tomas Östros]] fast på partiets ekonomiska seminarium.

I klartext betyder hans uttalande att han inte tror att fackföreningarna skulle ta samma ansvar om de inte hade sina egna arbetslöshetsförsäkringar. Med en allmän försäkring, där kostnaderna för arbetslösheten fördelas fullt ut på alla skattebetalare, skulle lönekraven bli högre. De fackliga förhandlarna skulle inte på samma sätt ta hänsyn till att höga löneökningar kan leda till arbetslöshet som drabbar de egna medlemmarna.

En bedömning är att [[IF-Metall]] och dess ordförande [[Stefan Löfven]] då inte kunde ha gått med på det omställningsavtal som han gjort med arbetsgivarna. Nu gick fackets ledning med på lönesänkningar mot kortare arbetstid för att hålla arbetslösheten nere.

Det är ingen djärv gissning att Anders Borg och Tomas Östros tänker ganska lika. Men Maud Olofsson ser alltså inte sambandet mellan fackliga a-kassor och ansvarsfulla avtalsrörelser.

Hon fortsätter också att reta moderatledningen med att kräva förändringar i [[LAS]]. I sitt tal i Almedalen i kväll kommer hon att upprepa att lagen om anställningsskydd låser in arbetskraft, istället för att gynna rörlighet. Lidande blir alla arbetslösa ungdomar som får svårare att få jobb.

Anställningstid ska bara vara en faktor när det avgörs vem som ska bli uppsagd. Kompetens måste också vägas in enligt Maud Olofsson.

Men hittills har moderaterna i regeringen sagt bestämt nej till alla sådana förändringar. Det verkar centerledaren snarare se som en fördel inför valet.

”Det är det som är dynamiken i alliansen. De väljare som tycker att centern har rätt om LAS ska rösta på oss”, säger Maud Olofsson.

Tydligare kan det knappast sägas:

Hon är ute efter gammelmoderater för att göra centern större.

Kommentera