Skolan allt viktigare valfråga

Skolan har blivit en allt viktigare fråga för hur väljarna röstar i riksdagsvalen.
Det visar en undersökning som statsvetarna i Göteborg tagit fram från de årliga [[SOM-undersökningarna]] på uppdrag av [[Lärarförbundet]]. Vinnare är folkpartiet, men hur länge till?

Seminarium: Skolan, valet 2010
Arrangör: Lärarförbundet
Plats: Café Vinäger
Publik: cirka 100 personer
Budskapet Viktigare än någonsin att satsa på skolan.
Citatet: ”Vi är i samma ekonomiska situation som i början av 1990-talet. Erfarenheterna från visar att det straffar sig att skära ner på skolan.”
(Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet.)

Skolan har blivit en allt viktigare fråga för hur väljarna röstar i riksdagsvalen.
Det visar en undersökning som statsvetarna i Göteborg tagit fram från de årliga [[SOM-undersökningarna]] på uppdrag av [[Lärarförbundet]]. Vinnare är folkpartiet, men hur länge till?

Det finns en tydlig koppling mellan hur viktig skolfrågan är och folkpartiledaren [[Jan Björklund|Jan Björklunds]] politiska karriär. Efter att han började som skolborgarråd 1994 har skolans tyngd i den politiska debatten ökat.

För allt fler väljare väger skolpolitiken tungt i valet av parti. Särskilt bland borgerliga väljare. Statsvetarnas kurvor visar att socialdemokraternas förtroende i skolfrågan minskat i samma takt som folkpartiets ökat.
”Här har övriga partier något att lära”, tycker [[Eva-Lis Syrén]], ordförande i Lärarförbundet.
Men frågan är om den borgerliga framgången i skolpolitiken bara kan surfa vidare.
När skiftet på 1990-talet skedde och [[socialdemokraterna]] tappade i förtroende var det ekonomisk kris. Det var nedskärningar, färre lärare och mindre pengar till skolorna ute i kommunerna. Nu är det likadant.
Då var det en socialdemokratisk regering som fick klä skott för försämringarna. Då fanns en tydlig borgerlig opposition med skarpt formulerad kritik, personifierad i främst Jan Björklund.
Nu har vi en borgerlig [[alliansregering]] som lovat väldigt mycket på skolområdet, samtidigt som resurserna tryter. Kommunerna har börjat banta, lärare sägs upp igen och pengarna till utbildningsmateriel tryter.
Det är bäddat för en svekdebatt. Men så länge inte [[den rödgröna oppositionen]] har formulerat ett tydligt alternativ och inte hittat sin tydliga talesperson, sin Jan Björklund, klarar sig regeringen lindrigt undan.

Comments

  1. Lars Wetterström says:

    Det är en etablerad sanning numera att skolans problem inte är en resursfråga vilket (s)-debattörer tröttsamt envisas med att göra. Om den skola lyckas eller inte beror på kvaliteten på undervisningen, rektors engagemang, ett bra och ömsesidigt respektfullt klimat i korridorer och klassrum osv. Inte på fler resurser. Mer resurser är ett politiker och lobbyistmantra (Sv Lärarförbund).

Kommentera