Maktskifte ger marginellt ändrad fastighetsskatt

Lite av ett antiklimax blev det när den [[rödgröna oppositionen]] presenterade sitt utlovade ”fördjupade samarbete”.
Visst är det en poäng att oppositionen enats om hur de ska hantera fastighetsskatten om de får makten. Men i sak är förändringarna små.Fastighetsskatt och [[Almedalen]] hör ihop. Det var här som den borgerliga alliansen 2006 ”snodde” [[socialdemokraternas]] dag under politikerveckan med sin uppgörelse om just fastighetsskatten.
Förra året talade [[Mona Sahlin]] om vad hon ville göra i sitt tal och nu har det beskedet legat till grund för en uppgörelse med [[Lars Ohly]] [[(v)]] och [[Peter Eriksson]] [[(mp)]].
Högre skatt för de allra dyraste villorna, lite större lindring för dem med låga inkomster, sänkt skatt för bostads- och hyresrätter. Avskaffad uppskovsskatt och begränsning för uppskov, men alla utom de minsta uppskoven får vänta tills det säkert finns pengar.
Några större förändringar jämfört med idag blir det inte med en ny regering. Så mycket av fördjupning av det rödgröna samarbetet blev det inte.
Det riktigt spännande arbetet kommer när oppositionen ska enas om hur mycket skatterna ska höjas. Men det får vi nog vänta på till nästa vår.

Kommentera