Harvard-ekonom blåser faran över

Liksom förra sommaren höll Svenskt Näringsliv seminarium med Harvard-ekonomen [[Kenneth Rogoff]] och [[Urban Bäckström]].
Huvudbudskap: Det värsta av krisen är över, kronan är kraftigt undervärderad och Sverige måste reformera arbetsmarknaden.

Seminarium: The current financial crisis – What’s nest?
Arrangör: Svenskt Näringsliv
Plats: Wisby Strand och Kongress
Publik: ca 130 pers
Budskapet: ”Det värsta är över nu”

Vad vi också lärde oss:
Kina har sedan 1978 trendmässigt ökat sitt sparande. den ökningen kan inte fortsätta hur länge som helst.

USAs hushåll har tidigare varit viktiga för världsekonomin, men det är tveksamt om de kommer tillbaka till samma höga konsumtionsnivå: arbetslöshet och lägre huspriser dämpar. Huspriser brukar heller inte hämta sig lika snabbt som aktiepriser efter kriser.

Rogoff menade också att Lettland skulle ha devalverat för länge sedan, om det inte hade varit för generös utlåning från andra länder. Men på lite sikt är en devalvering svår att undvika.

Efter Rogoff talade Urban Bäckström och efterlyste för Sveriges del framförallt tre förändringar: Lägre ingångslöner, ökad vikt vid skicklighet och mindre vikt vid anställningstid vid uppsägningar, samt flexiblare lönebildning.

Comments

  1. Eva Olsson says:

    Arbetsgivare ska enligt Bäckström inte ha något som helst socialt ansvar? Ska personal vara en förbrukningsvara som utbildas av vår gemensamma sektor för att sedan kastas ur arbetslivet och åter hamna under den offentliga sektorns vingar vid arbetslöshet, långtidssjukskrivning, sjukbidrag eller förtida pension. Vinster från företagen måste användas på ett vettigare sätt. Om vi sänker arbetstiden för alla till 30 tim kommer produktiviteten inte att minska med 25% hos människor som någorlunda kan styra sin egen arbetstakt, men däremot öppnas arbetsmarknaden upp för de unga som hela 2000-talet haft svårt att ta sig in och de äldre kommer att ha ork att stanna/ få stanna oftare ända tills pension. Nu är den egentliga pensionsåldern i snitt långt lägre än 65 medan alliansen hojtar om att 65-årsgränsen behöver höjas. På pappret då? Enligt bl.a. SCB-studier skiljer det på en punkt markant mellan män och kvinnor som leder små till mellanstora företag. Män säger sig ha betydligt svårare att få tag på ”kompetent arbetskraft”. Är det till synes bästa endast gott nog för de förra? :-)

  2. Gertrud Milowskaya says:

    Inför en halvtimmes arbetsdag, konfiskera företagens vinster och sänk pensionsåldern till 35 år. Sen är alla problem ur världen. Enkelt!

Kommentera