EU-valet i backspegeln

Moderaternas främsta spinndoktorer ville få svar varför det gick dåligt i EU-valet. Per och Per var på plats när Europaparlamentets informationskontor i Stockholm, Sieps och Företagarna hade bjudit in Sören Holmberg för att berätta varför det gick som det gick – och vad hände med alla moderater?

Seminarium: Folkviljan och EU – resultatet av det svenska Europavalet

Arrangör: Europaparlamentets informationskontor med flera

Lokal: Högskolan, Aulan B51

Publik: Dryga 60

Budskap: Det går bra för de små, dåligt för de stora partierna”

Citatet: ”De som bytte bytte framför allt till piratpartiet” Sören Holmberg, SOM-institutets nästor

Moderaternas spinndoktorer vill veta varför de förlorade valet. På dagens EU-valsammanfattningsseminarium var både [[Per Henriksson]] och [[Per Schlingmann]].

– Alla pratar om det veckorna före valet. Att snart kommer partiet igång, snart mobiliseras facket, snart kommer opinionen vända. Men det gör aldrig det för socialdemokraterna – de förlorar alltid mest i slutspurten. Sören Holmberg vill döda myten om att socialdemokraterna bara behöver mobilisera så vinner de val.

Sören Holmberg menar att kandidaterna har mindre betydelse än vad vi i publiken tror. Han menar att det är sakpolitiken som avgör hur väljarna röstar. De enda kandidater som dragit mer än partiet är i fallande ordning [[Marit Paulsen]], [[Jonas Sjöstedt]] och [[Gudrun Schyman]]. 

Valdeltagandet tror han – trots avsaknad av faktiskt data – att det är ”ungdomen” som stått för. Att F! och piratpartiet har stått för en mobilisering  i den gruppen.

Däremot har han inga svar på varför det gick så dåligt för moderaterna. Det återkommer han till i den traditionella SOM-rapport som kommer i höst.

 ***

Som ett led i makthavare.se:s granskning av tillgängligheten noterades att på EU-seminariet i dag fanns två stora blombuketter, som gör att allergiker får svårt. Hissen gick dock ända fram till seminarielokalen, men i salen var det rätt trångt så fler än en rullstol hade inte fått plats.

Kommentera