Attityder i fokus under Björklunds tal

Den Sverigedemokratiska fientliga närvaron under gårdagens tal var under kvällens tal av [[Jan Björklund]] utbytt mot Bemanningsföretagens vänskapliga. Många rosa kampanjtröjor syntes i publiken, som uppgick till runt 3500 personer. Och de närvarande företagarna blev säkerligen inte besvikna över vad de fick höra.

Björklund inledde uppmärksamhetsväckande med en berättelse om en 16-årig flicka som avrättats i Iran, för att hon blivit våldtagen och erkänt detta. Hon ansågs då ha brutit mot den iranska sharialagen om kyskhet. Björklund konstaterade att Iran är en av världens värsta diktaturer och att situationen för kvinnor och homosexuella där är mycket svår. Ett säkerligen noga uttänkt grepp för att kunna uttrycka att kvinnors och homosexuellas sitaution är viktiga frågor för Folkpartiet, men samtidigt undvika att trampa på några tår genom att säga något om situationen för dessa i Sverige.

Efter att ha kritiserat [[Mona Sahlin]] för att ha tagit mer hänsyn till [[Lars Ohly]] än till ”svenskarnas ekonomi och välfärd” eftersom hon inte vill diskutera eurofrågan förrän 2015, hela det rödgröna samarbetet för deras utlovade skattehöjningar och [[Miljöpartiet]] för att villigt rätta in sig i vänsterledet  övergick folkpartiledaren till att tala om sina kärnområden: skolan och företagandet.

Han upprepade budskapet från dagens presskonferens om åtgärderna för att minska ungdomsarbetslösheten, att förslaget om lärlingslöner är ”starkt kontroversiellt” och fick applåder för uttalandet: ”Det är bättre att en 20-åring får ett lärlingsjobb med en låg lön, än att 20-åringen går arbetslös med socialbidrag.”

Sedan lyftes fyra ”strategiska områden som måste reformeras” fram:

Skolan: Alla behövande elever ska ha rätt till extra stöd – men också studiebegåvade elever ska uppmärksammas extra. Elitklasser inom till exempel matematik måste vara okej.

Företagandet: Företagande måste uppmuntras. Företagare känner, enligt Björklund, en ”iskall attityd” i Sverige idag. Attitydförändring krävs alltså, och från politiskt håll är bidraget till denna förändring framförallt att upphäva monopolställningar.

Det sociala skyddsnätet: Kanske den fråga som stack ut mest i Björklunds tal och där hans engagemang inte var lika tydligt. Budskapet: En allmän arbetslöshetsförsäkring ska finnas, alla ska försäkras mot arbetslöshet, precis som mot sjukdom.

Det ska löna sig att utbilda sig och jobba hårt. Värnskatten ska avskaffas, om ekonomiskt utrymme finns.

Socialdemokraterna och deras, enligt Björklund, uppfattning att jämlikhet är samma sak som att alla ska bli likadana vilket matchas med en strävan att vilja göra Sverige till landet Jante fick flest sparkar av Björklund under talet. [[Vänsterpartiet]] förekom i princip endast som ett problem som [[Mona Sahlin]] måste hantera och Miljöpartiet fick rollen som dem som svikit sina gamla ideal på grund av makthunger.

Störst applåd fick Björklunds avslut efter den del av talet som handlade om att det måste löna sig att arbeta hårt: ”Socialdemokrater motarbetar rikedom! Liberaler motarbetar fattigdom!”

Trackbacks

  1. [...] Aftonbladets analys inskränker sig till att rabbla upp vilka förslag han levererade i övrigt, Makthavares analys av kommentarerna kring ”det sociala skyddsnätet” handlar enbart om förlaget om [...]

Kommentera