Piraternas Brysselstab politisk regnbågskoalition

Ingenting är klart förrän allt är klart, lyder ett politiskt talesätt. Och även om det ännu inte är formellt beslutat vilka som kommer anställas i piratpartiets stab i Bryssel, är det i praktiken redan klart vilka som blir partiets rådgivare i parlamentet. Makthavare.se kan avslöja att en tidigare vänsterpartist spelar huvudrollen.

När piraterna valde sida och utsåg den gröna gruppen till dess hemmahamn i EU-parlamentet de kommande fem åren, vägde de kansliresurser som ställts till [[piratpartiet|piratpartiets]] förfogande av de gröna tungt. Partiet kommer vid sidan av dess EU-parlamentariker, den före detta folkpartisten [[Christian Engström]], tilldelas resurser för att anställa fyra politiska sekreterare i Bryssel, berättade piratpartiets [[Rick Falkvinge]] vid en presskonferens utanför centralstationen i Stockholm i dag torsdag.

Det blir en politisk regnbågskoalition som tar plats som rådgivare vid partiets kontor i parlamentet, erfar Makthavare.se. Huvudrollen kommer spelas av musikern och gräsrotslobbyisten Erik Josefsson som i dag hör hemma i [[vänsterpartiet]] och lobbyorganisationen [[Electronic Frontier Foundation]] (EFF). Han kommer anställas som politisk sekreterare och rådgivare till hela den samlade gröna gruppen i informationspolitiska frågor. (Josefssons synnerligen initierade EU-blogg återfinns här).

Utöver Erik Josefsson kommer två personer arbeta på partiets Brysselkontor. En av dem blir andranamnet på partiets EU-lista, den unga attacksympatisören [[Amelia Andersdotter]]. Den andra rådgivarposten går till den liberala bloggaren och debattören [[Henrik Alexandersson]], som vid sidan av sitt arbete som frilansande reklamare i Stockholm och Bryssel också är ordförande i nyliberala [[Frihetsfronten]].

Vid sidan av dessa tre personer som alltså kommer anställas enligt den källa med god insyn i piratpartiets inre cirkel som makthavare.se talat med, finns det resurser för en fjärde tjänst. Men det är i dagsläget ännu inte klart om det kommer anställas en person på den posten i Bryssel, eller om en del resurser kommer gå till partiets stab på hemmaplan, däribland partiledaren Rick Falkvinge som i dag arbetar heltid men oavlönat åt partiet.

En pikant detalj i sammanhanget är att piratpartiet är motståndare till Lissabonfördraget, som om det ratificieras kommer ge ytterligare två EU-parlamentariker till den svenska bänken. En av dessa stolar kommer då på grund av valresultatet tilldelas just Amelia Andersdotter, enligt de beräkningar som Valmyndigheten gjort.

Comments

  1. Inressant att se hur partigränserna får ge efter för enskilda frågor. Antingen så dras de in av institutionerna eller så är det verkligen något nytt på gång.

  2. Gertkvist says:

    Hax, Josefsson och Engström på samma kontor? Det låter riktigt lovande.

  3. Leeson says:

    Ett förtydligande; Gröna gruppen tillhandahåller alltså en extra tjänst. Resurser för tre tjänster tilldelas Engström i kraft av hans plats som parlamentariker, oavsett grupptillhörighet.

Trackbacks

  1. [...] inom blockpolitiken. Budet från Gröna Gruppen var också generöst vilket möjliggör att många assistenter kan anställas, och sannolikt får Christian Engström plats i det utskott som är mest intressant för Piraterna. [...]

  2. [...] och tror att han kommer att lyssna på alla de kloka råd som han får om dessa anställningar och de spekulationer jag sett om vilka det kan komma att bli ser lovande ut. Hax, Amelia, Erik Josephsson är namn som nämnts [...]

Kommentera