Trefaldig kristid

Efter en knapp kvarts försening, SJ hade glömt att koppla på vagnen, så kommer [[Mona Sahlin]], [[Peter Eriksson]], [[Maria Wetterstrand]] och [[Lars Ohly]] på spåren och tuffar iväg mot Göteborg.

Väl på tåget så kommer frågan om el, det finns ett tiotal journalister och ett uttag. Det går snabbt att urskilja de som har backpacker-skills, som ledigt slår sig ner på golvet och gillar läget. Andra blir minst sagt lite gnälliga. I Skövde kommer en efterlängtad skarvsladd.

Destination rödgrön politikDet rödgröna samarbetet handlar om investeringspolitik. Ett ”rödgrönt inriktningsdokument för att möta den ekonomiska krisen” delas ut. Precis som ordet inriktningsdokument antyder så är samarbetet i sin linda. Där slås det fast att vår samtid och framtid befinner sig i en trefaldig kristid; finanskris, jobbkris och klimatkris.

Som taget från deras omvärldsanalys så kommer investeringspolitiken fokusera på tre prioriterade områden; sysselsättning, gröna omställning och välfärd. Så långt är det klart och att investering inte utesluter skattehöjningar. På frågor om vad det innebär och hur det ska finansieras så är svaren enhälliga och väl inövade.
– Vi får vänta och se, det rödgröna samarbetet är under utveckling och kommer presenteras under valrörelsen. Det först i vårbudgeten som detaljerna kommer, precis som 15 gånger tidigare, säger Maria Wetterstrand.

Med stöd från en färsk webbaserad opinionsundersökning från Novus, visar de rödgröna på att en majoritet av befolkningen är beredda att betala mer i skatt för att behålla standarden inom vård och skola.

Det går i vart fall att konstatera att startskottet för det rödgröna samarbetet har gått och i morgon fortsätter det vidare söder ut i landet. För att nästa vecka göra flera gemensamma utspel i Almedalen.

Kommentera