Dagen efter riksdagens beslut avgår Leijonborg.

Är ett obligatoriskt medlemskap i en studentkår ett brott mot föreningsfriheten, eller bör studentkåren ses som en del av universitetens adminstration? I går röstade riksdagen för ett avskaffande av kårobligatoriet. Morgonen efter aviserar Högskole- och forskningsminister [[Lars Leijonborg]] sin avgång.

Kopplingen mellan de två händelserna är inte alls långsökt. Lars Leijonborg som har ägnat fyra decennier åt politik och många gånger uttalat sig om hur kårobligatoriet är ett brott mot föreningsfriheten och tvingar studenter in i föreningar, drog nog en lättnadens suck när riksdagen i går med rösterna 159 för och 136 emot beslöt sig för att avskaffa det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer.

Det är inte första gången man försöker. Förra gången  föll det på att [[Lennart Hedquist]] (m) och [[Cecilia Wikström]] (fp) röstade mot sina respektive partilinjer och i stället röstade med de röd-gröna. Den här gången röstade dock alla närvarande alliansledamöter för ett slopande av tvångsmedlemsskapet. Cecilia Wikström var  inte en av de närvarande.

Frågan kan ses som en rätt marginell icke-fråga för den som inte engagerat sig i studentpolitik. Googla ”kårobligatoriet” så kan man snabbt se hur denna fråga engagerar och har engagerat. I går fylldes Facebooks statusuppdateringar av riksdagsledamöter som firade att de äntligen får rösta JA till att avskaffa obligatoriet, och Liberala studenters ordförande hade ”champagnen på kylning”. Andra pratade om att det var sorgens dag, studentinflytandet kommer nu att dö. Sveriges förenade studentkårer och Stockholms studentkårers centralorganisation anordnade till och med gravöl för det svenska studentinflytandet häromdagen.

Nå. Det är ju inte bara kårobligatoriet som gör att Leijonborg kan lämna över ansvaret för den svenska högskole- och forskningspolitiken. Men som den liberala forne partiledare han är kan det nog absolut ha varit den extra fjäder i hatten som tillsammans med forskningspropositionen, ESS och Globaliseringsrådets slutrapport (som han själv nämner i regeringens pressmeddelande) gör att Leijonborg med stolthet kan lämna sitt ämbete.

Den formella avgången sker så snart en efterträdare utsetts. Lars Leijonborg finns tillgänglig för frågor i Pressrummet, Rosenbad idag torsdag kl 10.30.

Kommentera