Minskat missnöje i EU-valet!

[[Junilistan]] 3,6 procent. [[Sverigedemokraterna]] 3,2 3,3 procent. [[Feministiskt Initiativ]] 2,2 procent. Övriga partier 0,2 procent.

Sammantaget valde 9,2 procent av de svenska väljarna att rösta på partier som inte fick någon representation i Europaparlamentet.Det har aldrig någonsin tidigare hänt – varken i riksdagsval eller i Europaval – att en så stor andel av de svenska väljarna valt att stödja partier som inte tagit sig över fyraprocentsspärren.

Om vi lägger till [[Piratpartiet]]s 7,1 procent så är det lätt att tolka valresultatet som ett protestval mot det politiska etablissemanget, eller som ett uttryck för missnöje med de etablerade politikerna. Men så enkelt är det inte. Undersökningar från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att väljarnas förtroende för politiker är betydligt större i dag än vad det var för drygt tio år sedan. Och i Sveriges Televisions valundersökning (VALU) ökade i år andelen väljare som känner ett stort eller ganska stort förtroende för politikerna från 59 till 62 procent.

Så de svenska väljarnas politikermissnöje minskar samtidigt som andelen röster på småpartier ökar. Den paradoxen blir något för partiernas valstrateger att sätta tänderna i inför riksdagsvalet 2010.

Comments

  1. Isabella says:

    SD ligger på 3,28%, vilket rimligtvis borde avrundas till 3,3%.

  2. SD stannade till sist på 3.27 procent, men skall ändå avrundas till 3.3. Rätt skall vara rätt.

Kommentera