1 av 4 känner fortfarande inte till valdagen

Två dagar före EU-valet är det fortfarande en av fyra svenskar som inte känner till när valet är. Men det är ändå en rejäl uppgång från motsvarande mätning för en månad sedan då endast 55 procent av väljarna kände till när valdagen är. Detta visar en ny mätning som Synovate gjort för Fokus/Makthavare.se och DN.I den svenska väljarkåren är det idag 74,5 procent som käner till att det är val till Europaparlamentet på söndag. Bland partiernas sympatisörer är det [[miljöpartiet|miljöpartiets]] väljare som bäst känner till valdagen, 91,8 procent av miljöpartiets sympatisörer från valet 2006 har kännedom om Europaparlamentsvalet. Det är en stor uppryckning från förra månadens notering på 61,4 procent. Detta rimmar också väl med att miljöpartiets väljare är de mest mobiliserade väljarna vilket makthavare.se rapporterade om igår. Också [[kristdemokraterna|kristdemokraternas]] och [[vänsterpartiet|vänsterpartiets]] väljare har god kännedom om Europaparlamentsvalet (89,0 % respektive 87, 5 %).

Kännedomen om Europaparlamentsvalet har bara gått ner bland [[centerpartiet|centerpartiets]] väljare mellan de två mätningarna.

Mätningen om kännedomen om Europaparlamentsvalet har genomförts mellan 28 maj och 3 juni och omfattar 1482 telefonintervjuer.

Kännedom om EP-valet bland svenska väljare (förra månadens mätning i parentes)
Hela befolkningen: 74,5 % (55,4 %)


Kännedom efter uppgiven partisympati:
M   76,9 % (59, 2 %)
Fp 76,9 % (64,0 %)
C   71,0 % (75,8 %)
Kd 89,0 % (73,5 %)
S   75,9 % (53,0 %)
V   87,5 % (71,4 %)
Mp 91,8 % (61,4 %)

Trackbacks

  1. [...] som känner till att det är val till Europaparlamentet på söndag. Läs mer om undersökningen här.   [...]

Kommentera