Telefonväkteri hos moderaterna

– Anders Borg här, vad kan jag hjälpa till med? Så inleder [[Anders Borg]] sitt pass på telefonväkteriet på [[moderaterna]]s huvudkontor i Stockholm. Fem statsråd står till väljarnas tjänst och svarar på frågor.

Det är ett lätt fniss över lokalen, kommer det att funka eller är det bara rättshaverister som kommer att ringa?  Det tycks fungera. Fler än 150 samtal under de tre timmarna. Anders Borg avverkar flera samtal snabbt och effektivt.
– Det är mest konkreta och raka frågor, flera undrar och vill veta om finanskrisen, andra om halalslakt och småföretagande, säger Anders Borg.

[[Carl Bildt]] tycks ta det lite lugnare, hmmar sitt välbekanta hmmande och svarar med distinkt ”ja”, ”nej” och ”där tycker vi ju lika”. Vid ett tillfälle så hörs dock Carls Bildts stämma genom rummet.
– Men Rune, varför vill du inte lyssna? Nu har jag lyssnat på dig i flera minuter, nu vill jag säga något, säger Carl Bildt med en ganska trött men klart road ton.

En moderatmedarbetare viskar till en annan ”tja Carl Bildt tar ju knappats hem någon röst genom det där”. [[Ewa Björling]] är även hon road och konstaterar att det här är som ”valstuga fast på telefon”.
– Det var en kurdisk man som driver och äger en restaurang här i Stockholm. Han har förut röstat på moderaterna och funderar nu på att göra det, men han är besviken för att han tycker det har blivit mer politikerstyrt. Det var också en kvinna som själv var mycket positiv till invandring men hon var bekymrad över att flera i hennes omgivning är mer negativa till invandrare, vilket oroade henne. Hon sa faktiskt att hon upplevde motsättningarna i samhället som en tickande bomb, berättar Ewa Björling.

[[Fredrik Reinfeldt]] sitter mitt i rummet, pratar tydligt och lugnt. Han ler och skrattar till vid ett samtal, diskret viskar han att,” hon tycker det är bra, men jag ska göra mig av med den där Maud!”.
– Generellt får jag många ”last minutes checks”, man vill kolla av att man ska rösta på moderaterna, förklarar Fredrik Reinfeldt.

Utanför moderaternas lokal står tålmodiga livvakter och säkerhetschaufförer. De småpratar och konstaterar att nu har i varje fall Carl Bildt varit där en timme längre än vad ha sa.
– Men du, telefonväkteri? Är det inte lite smartare att ta det på radio så att man kan höra vad de snackar om, säger ena säkerhetschauffören till den andra.
– Något att tänka på till nästa gång kanske, kontrar den andra.

Kommentera