Mobiliseringen hög hos miljöpartiet

[[miljöpartiet|Miljöpartiets]] väljare är de som är mest benägna att rösta i det stundande europaparlamentsvalet. 59,5 procent av de som sympatiserar med miljöpartiet i riksdagsval har mycket hög eller hög röstbenägenhet. Det visar en ny undersökning som Makthavare.se gjort i samarbete med opinionsinstitutet Synovate.

De två mest EU-kritiska av riksdagspartierna, [[vänsterpartiet]] och miljöpartiet, ligger i var sin ända av skalan över väljarnas röstbenägenhet. Miljöpartiet är det i särklass mest mobiliserade partiet i undersökningen och har nästan 13 procentenheters ledning i mobiliseringsgrad över närmaste parti, moderaterna, som har 45,9 procent av sina sympatisörer mobiliserade.
- Det var fantastiskt kul att höra!, utbrister miljöpartiets språkrör [[Maria Wetterstrand]] när Makthavare.se får fatt i henne på onsdagskvällen.

Varför tror du att miljöpartiets väljare är så mobiliserade i jämförelse med andra partier?
- Vi är helt klart inne i en framgångsvåg just nu. Miljöpartiet växer och når många nya väljargrupper, säger Maria Wetterstrand. Det vi ser nu är en följd av ett långsiktigt arbete där miljöpartiet fått ett allt bättre rykte och där många väljare kunnat se hur vi haft en kreativ EU-diskussion inom partiet. Lägger man sen till det faktum att vi har mycket hög trovärdighet i klimatfrågan som många väljare tycker är den viktigaste frågan i valet så finns en stor del av förklaringen där.

Maria Wetterstrand menar att man har lättare att nå missnöjda socialliberala väljare efter omorienteringen i EU-frågan.
-Jag har haft som målsättning ända sen jag och [[Peter Eriksson]] tog över som språkrör att göra miljöpartiet attraktivt för väljare från den frihetliga vänstern till socialliberaler på en höger/vänsterskala. Det har blivit lättare efter höstens beslut att lämna kravet på EU-utträde.

De gröna har en också internationell framgångsvåg att luta sig mot, menar Wetterstrand. I flera europeiska länder ser miljöpartierna ut att gå framåt och den gröna parlamentsgruppen kommer att växa efter valet.

Medan miljöpartiets väljare är mest pigga på att gå till valurnorna är Vänsterpartiets väljare inställda på att göra något annat på valdagen. Bara 36 procent av deras sympatisörer är mobiliserade.

[[Anki Ahlsten]], partisekreterare i vänsterpartiet, tror att förklaringen till partiets låga mobilisering finns i det kvardröjande EU-motståndet.
- Vi är det parti som är tydligast i vår kritik av EU och vi kommunicerar det i valrörelsen. Sedan miljöpartiet lade om sin politik och blev mindre kritiska så är vi ensamma om att ta tillvara EU-kritikernas intressen. Vi vet att det är ett stort motstånd bland många av våra sympatisörer att gå och rösta när de egentligen inte stöder EU-tanken alls.

Men nu har ni bara fyra dagar på er inför valet, vad ska ni göra för att höja mobiliseringen?
- Vi jobbar stenhårt på att få våra medlemmar och sympatisörer att rösta. Vi har delat ut 900 000 tidningar med vårt budskap och använder oss av SMS-kampanjer får att få upp medlemmarna från sofflocket. Vi hade en SMS-kampanj när förtidsröstningen började, en i början av denna vecka och kommer att ha ytterligare en efter tevedebatten i morgon.

Anki Ahlsten är bekymrad över att valdeltagandet är som lägst bland dem som är mest kritiska mot EU. Men hon har viss förståelse för att väljarna stannar hemma.
- Ja, har man en gång tagit ställning mot EU och sedan inte märker att det påverkar ens liv positivt så är det förstås inte konstigt om man stannar hemma. Men det är synd för jag tror många underskattar Europaparlamentets betydelse. Det finns där och de fattar beslut som påverkar oss alla.

Andel väljare som har ”mycket hög” eller ”hög” röstbenägenhet i årets europaparlamentsval per parti:
M       45,9 %
Fp      43,2 %
C       44,0 %
Kd      45,6 %
S       39,0 %
V       36,0 %
Mp      59,5 %

Undersökningen omfattade 1006 svarande.

Comments

 1. Hej!
  Riktigt intressant sida med bra artiklar och information. Jag undrar varför ni inte har publicerat hur det har gått för SD, PP och F! ?

  Det skulle vara mycket intressant att se hur riksdagspartierna ligger till om en jämnför med uppstickarna.

  / Chris

 2. Det var på tiden!

  Miljöpartisterna har hoppat upp från sofflocket och det med råge också.

  H/Tina Wallenus

Trackbacks

 1. [...] placerat MP stadigt över 9% till och med över 10% så känns det givetvis positivt. Idag visar en undersökning dessutom att De gröna är bäst på att mobilisera sina väljare. 59,5% av MP:s väljare tänker [...]

 2. [...] Johan Schiff on Jun.04, 2009, under Okategoriserat Maktahavare.se har tillsammans med Synovate undersökt svenskarnas röstbenägenhet. Resultatet: Miljöpartiets väljare har “i särklass” högst röstbenägenhet; 59,5%, [...]

 3. [...] är stor inför skolval09-resultatet imorgon. Och dessutom rapporteras det att MP är bäst på att mobilisera väljare (överlägset). Gröna vill ha en förändring – helt klart.Ikväll är det slutdebatt 20-22 på [...]

Kommentera