Spelbolagen tror på piratpartiet

Enligt spelbolagen är det redan klart. Piratpartiet tar plats i EU-parlamentet. Någon annan slutsats går inte att dra av de odds som tre olika spelbolag erbjuder politiskt intresserade spelare inför EU-valet den sjunde juni.

I skrivande stund ger en satsad hundralapp på att piratpartiet tar plats i EU-parlamentet med minst en ledamot bara 120 kronor tillbaka. Det kan jämföras med att samma hundralapp ger en vinst på 360 – 420 kronor för de spelare som tror att partiet misslyckas med att ta en plats i Bryssel och Strasbourg, om de prickar rätt.

Politisk vadslagning har flera gånger gett säkrare valprognoser än vanliga opinionsundersökningar. Ett aktuellt exempel är att spelarna lyckades pricka in junilistans framgångar i EU-valet 2004. Tidigt under valrörelsen 2006 pekade oddsen på en seger för alliansen samtidigt som opinionsundersökningarna gav motstridiga besked. Under slutspurten av valrörelsen 2006 satsade spelarna stort på en borgerlig valseger, vilket fick spelbolaget Unibet att under valdagen gå ut med ett pressmeddelande om att de sänkt oddset för att Fredrik Reinfeldt skulle bli statsminister till 1.35 gånger pengarna. Och det var ändå ett högre odds än det som nu erbjuds för de som tror på en framgång för piratpartiet på söndag – 1.20 gånger insatsen.

- Oddsen styrs av opinionssiffror, framträdanden i media och min egen fingertoppskänsla, förklarade Unibets politiska oddssättare Lennart Ehlinger för di.se när han beskrev sina arbetsmetoder under riksdagsvalet 2006.

Men att vara oddssättarnas favorit är inte nödvändigtvis en garanti för valseger. I alla fall inte om det finns en längre tid kvar mellan speltilfället och valdagen som ger kandidaterna och partierna möjlighet att bedriva en mer eller mindre framgångsrik valrörelse. Det visar till exempel Unibets odds under supertisdagens primärval i samband med fjolårets amerikanska presidentval. Vid spelstopp på tisdagskvällen gav en seger på valdagen några månader senare oddset 2.10 för Hillary Clinton, 3.00 för John McCain och 3.50 för Barack Obama.

Politisk oddssättning är ingen exakt vetenskap.  Men det som gör den politiska vadslagningen mer intressant än en reguljär opinionsundersökning är att de som satsar på valutgången öppnar sin egen plånbok i ett investeringsbeslut med vidhängande kostnad och risk för personen i fråga. Det kan jämföras med att muntligen berätta vilket parti en person tänker rösta på under en telefonintervju med ett opinionsinstitut. Då lämnas ett besked som inte innebär någon som helst risk för den som deltar i undersökningen.

Comments

 1. Bara en stilla undran.

  Vet ärligt talat inte hur det funkar eller hur man gör för att satsa pengar på detta viset.
  Har faktiskt aldrig gjort något dylikt.

  PS:1.st…Fråga från mig.
  Finns det någon som vet hur mycket man kan få i vinst om man satsar på att Piratpartiet skulle ta plats i parlamentet med minst två ledamöter.

  DS:Tacksam för svar.
  JL.

Trackbacks

 1. [...] piraterna. De får sympatier och pressutrymme på det. Ska man lyssna på dem som brukar ha rätt, spelbolagen, tycks de komma in [...]

 2. [...] och Lissabonstrategin”, Edvin Ala(m): Stockholmsprocessen,   Slaskbloggen: Hotbild,  Makthavare,  Radar: “Ett alternativ i EU-valet”,  Den hälsosamme ekonomisten: [...]

 3. [...] du veta hur det går i Europavalet, ta en titt på oddsen hos spelbolagen. Makthavare.se skrev i går att politisk vadslagning flera gånger har gett säkrare valprognoser än vanliga [...]

 4. [...] Som Makthavare skrev inför Europaparlamentsvalet så är oddsen intressanta – ja till och med mer intressanta än en vanlig opinionsundersökning. Andreas Henriksson skrev då: Politisk oddssättning är ingen exakt vetenskap. Men det som gör den politiska vadslagningen mer intressant än en reguljär opinionsundersökning är att de som satsar på valutgången öppnar sin egen plånbok i ett investeringsbeslut med vidhängande kostnad och risk för personen i fråga. Det kan jämföras med att muntligen berätta vilket parti en person tänker rösta på under en telefonintervju med ett opinionsinstitut. Då lämnas ett besked som inte innebär någon som helst risk för den som deltar i undersökningen. [...]

 5. [...] Men jag vill inte nedslås. Det här är bara ännu en motgång som kommer få oss att bita ihop och kämpa ännu hårdare för att nå hela vägen till bryssel! Jag är övertygad om att vi kommer att nå hela vägen, och det enorma symbolvärde som en framgång för oss kommer innebära. Uppenbarligen tror även spelbolagen på våra chanser. [...]

Kommentera