Piratpartiet och den virtuella Allemansrätten

Livet leker för [[Piratpartiet]]. Opinionsmätningarna inför EU-valet pekar samfällt på att partiet kommer att erövra åtminstone en plats i Europaparlamentet.

Själv blir jag nu dagligen uppringd av utländska journalister som frågar vad som ligger bakom Piratpartiets framgångar i Sverige. Jag ger mina standardsvar om att den språngartade kommunikationsteknologiska utvecklingen skapar nya politiska sakfrågor om integritet och om rätten till kunskap som inte självklart kan placeras in på den vänster-högerdimension som så starkt strukturerar det politiska livet i Sverige. De etablerade partierna har sovit och underskattat dessa nya frågors politiska sprängkraft. Sverige är kanske det land i världen som är mest framstående när det gäller IT-användning, vilket gör att dessa frågor kommer lättare på dagordningen i just Sverige.

Journalisterna lyssnar artigt och antecknar. Men en kvinnlig journalist från Sueddeutsche Zeitung lyssnade mera klentroget och frågade plötsligt: Men handlar det inte om den svenska Allemansrätten?

Först skrattade jag till inför tyskarnas begeistring inför Allemansrätten. Men sedan slog det mig att hon nog faktiskt på pricken hittat en viktig förklaringsfaktor. Allemansrätten är ett uttryck för en svensk frihetstradition där ägarförhållanden inte får inverka negativt på individers bruk av allmänna nyttigheter. Samma sak är det på nätet. Upphovsrätten får inte, menar Piratpartiet, hindra individers fria bruk av allmänna, kulturella värden.

Så Piratpartiet är kanske ingen dagslända. Partiets program tar fasta på en svensk liberal frihetstradition, där det även finns utrymme för en stark stat som garanterar medborgarnas rättigheter och håller stången mot monopol och frihetshindrande patentsökare. Har partiet också modet och kraften att efter EU-valet försöka ta steget från ett enfrågeparti och successivt utveckla en politik över breda områden? Helt utsiktslöst tror jag inte att ett sådant projekt skulle vara.

Comments

  1. Billy G says:

    Där slog du nog huvudet på spiken hur vi kommer att utvecklas så småningom ulf.. PP vill att brott på nätet ska beviras.. men de ska beviras på ett rättssäkert sätt, vi vill även att kulturskapare ska kunna ha ensam rätt att bruka sina verk för finansiell vinst under en viss tid.. vi har föreslagit 5 år.. men det är på intet sagt hugget i sten.. men livstid+70 år är inte acceptabelt som det är idag..

    Samma sak med monsanto liknande företag.. som lever på att patentera viktiga saker som de själva inte har utvecklat osv.. Stora reformer av patenten behövs..

    Och vi gillar absolut inte att alla ska övervakas utan brottsmisstanke, det är helt ok att övervaka folk som är misstänkta för väldigt grov brottslighet, det är inte ok att registrera varifrån min flickvän ringer när hon ringer mig och hur länge vi pratade osv..

    Kolla på youtube efter en film som heter ”du bist ein terrorist” det är det så kallade datalagrinsdirektivet förklarat på ett väldigt enkelt sätt..

  2. Jag tror du har fel. Jag tror inte att allemansrätten har något med det att göra. Jag tror helt enkelt det har att göra med att vi äntligen börjar förstå vad makthavarna håller på med när de instiftar Ipred, FRA och framförallt Datalagringsdirektiv.

    Folk har börjat lyssna och förstår till exempel att EUs datalagringsdirektiv förvandlar alla mobiltelefon till statliga fotbojor. Folk börjar förstå att staten har gått från att polisen övervakar brottslingar efter domstolsbeslut till att övervaka de ALLA medborgare för att komma åt de promille som begår brott. Folk förstår kanske att staten genom Ipred har gett polisiära befogenheter till utländska intresseorganisationer?

    Och folk som vill värna medborgarrätten och den personliga integriteten röstar på Piratpartiet. För tydligen är det Piratpartiet som är det enda partiet som bryr sig.

  3. Jag tror att ”ALLEMANSRÄTTEN” faktiskt har lite grann med det att göra. Jag tror att makthavarna visste precis vad dom höll på med när de instiftade Ipred, FRA och framförallt Datalagringsdirektiv.Folk alltså dom som har rätten att rösta i årets EU-VAl,kanske även dom som är yngre och inte får rösta,fick en mycket bra orsak att deltaga i just 2009 års EU-val.Man ska ju inte tro att folk är helt idioter eller helt dumma i skallen om man så vill.
    Det som gör att det är som det är inför det blivande valet,beror ju helt på att GAMMEL-PARTIERNA helt har missat denna fråga.Dom har ju visserligen börjat ändra sig lite nu på sista tiden när dom inser vad som håller på att hända.Det är ju kanske inte så konstigt att dom missat denna självklara sak för det finns ju många många andra frågor (saker)att hålla på med för deras del,men det rättfärdigar ju inte att dom helt missar denna väsentliga fråga.Det är ju bäst att börja i rätt ända.Det är nog där nyckeln ligger.Och ”Piratpartiet” har börjat just där i den ändan,sedan får man se hur det blir med de andra frågorna (sakerna).Och finns det då folk som inte är inspärrade i ”FÄNGELSER” utan kan leva fria i sina egna lilla ”HEM o HÄRD” går det säkert att lösa dom problemen (sakerna) också.Den tiden den sorgen. Men det går inte om det är som i vissa andra länder. Se bara på (Aung San Suu Kyi i Burma o jurnalisten Dawits) som inte kan göra så mycket för att lösa alla andra problem o (saker).Tack vare att dom inte har tillgång till något som vi kallar
    ”ALLEMANSRÄTT”.Och jag är ju helt övertygad om att både gammal som ung boende i Sverige vill ha sin frihet.Även på Internet.

    PS:Det ska bliva mycket skoj att se hur det kommer att sluta i detta spännande val [EU-VALET 2009.]

    DS:Den som lever får se.
    JL.

  4. Anders says:

    Jag är blå i grundfärgen, men har starka sympatier med Piratpartiet. På något sätt känns det lite som att slösa bort min röst om jag lägger den på PP, så jag kommer troligen att rösta M. Däremot vill jag gärna kryssa in någon som delar PPs åsikter om personlig integritet och övervakningssamhället. Tyvärr är det lite svårt att hitta vem jag ska kryssa då. Någon som har ett tips på krysskandidat på M-lista?

  5. ”Och folk som vill värna medborgarrätten och den personliga integriteten röstar på Piratpartiet. För tydligen är det Piratpartiet som är det enda partiet som bryr sig.”

    PP tar alltså inte upp medborgarrrättsfrågor. Dess forum är endast gjort för internetdiskussioner , och i wikipedia sägs http://sv.wikipedia.org/wiki/Piratpartiet

    ”De tar inte ställning i andra frågor, ”särskilt inte fördelningspolitiska frågor” som de skriver på sin webbplats, och kan därför betraktas som ett enfrågeparti (fokusparti).”

  6. Peter Sverre says:

    ”Upphovsrätten får inte, menar Piratpartiet, hindra individers fria bruk av allmänna, kulturella värden”.
    ”5 års gräns för upphovsrätt”.
    Så då skall starkt kommersialiserade verksamheter med högröstad reklam kunna använda musikstycken skapade för ett högre syfte, till ett enkelt budskap att köpa en viss vara? Utan att kompositören skall kunna stoppa detta? Vill även Piratpartiet ändra patenttiden från 20 år till 5 år?
    Nog blir det allemansrätt, men då skall det ske hela vägen.
    Allt skall vara lika och fritt = den fullständiga socialistiska iden förverkligad.
    Lika lön för allt arbete och alla varor gratis i samhället. Nja, jag är mycket skeptisk till Piratpartiets tanke.
    Friheten från övervakning på nätet är något helt annat.
    Lite längre ut än till den egna näsan får ni allt tänka.

  7. ”Så då skall starkt kommersialiserade verksamheter med högröstad reklam kunna använda musikstycken skapade för ett högre syfte, till ett enkelt budskap att köpa en viss vara? Utan att kompositören skall kunna stoppa detta?”

    Till ett högre syfte? Vad är det för ett slags argument?

    Kommersiella verksamheter kan redan nu använda musikstycken i reklam, problemet är att de får vänta 70 år efter verket skapades om inte upphovsrättsmannen ger sin tillåtelse. Är det rimligt att någon ska kunna ha ensamrätt på kultur i 70 år? Jag har hört att ”Jag må han leva” fortfarande är skyddat! Är det rimligt?

    Alla varor gratis i samhället och Piratpartiet kan man inte skriva i samma mening. Partiet driver inte en sådan politik. Däremot är bevakningen på internet starkt knutet till den omoderna upphovsrättslagen. Det enda sättet att stoppa olaglig fildelning är att övervaka hela Internet, och hela den privata sfären. Det finns väldigt många som får rysningar av den tanken.

Kommentera