Ambitiöst tillgänglighetsarbete?

”Sveriges mest ambitiösa tillgänglighetsanpassade EU-sajt”  sa [[Maria Thyni]] under Moderaternas pressträff om sina ”satsningar på nätet och sociala medier i valrörelsen”. Närvarande gjorde även [[Per Schlingmann]]. I bakgrunden satt några unga datanördar som snabbt ryckte in för att höja och sänka ljudet på stereoanläggningen när olika, dåligt normaliserade, youtube-klipp visades. Makthavare gjorde en snabb granskning av påståendet om förträffligheten med eu.moderat.se och fann att sajten suger ur ett tillgänglighetsperspektiv.

Vi har varit snälla och gjort en gratis tillgänglighetsutvärdering som säkert skulle kostat dyrt annars. Dessutom passar vi på att länka till tillämpliga standarder och förklaringar på de mest graverande tillgänglighetsmissarna.

Här kommer topplistan på de värsta buggarna:

 1. Sajten validerar inte. och därmed kodar de inte enligt webbstandard.
 2. Sökmotor saknas på webbplatsen och webbplatsen underkännas bara av det skälet.
 3. Bilder saknar beskrivande texter vilket gör det omöjligt för blinda och gravt synnedsatta personer att till sig informationen. Textning av youtube-filmer lär inte heller hjälpa de synskadade.
 4. Ordningen och placeringen av t.ex. tillgänglighets-knappen följer inte konventioner. Dessutom är det väl lite av ett hån att använda en klickbar bild för tillgänglighet, även om just den blivit utrustad med en alternativ text för synskadade.
 5. Sajten använder inte de kortkommandon som brukar användas och blir därmed svåranvänd för personer som inte använder mus för att navigera.
 6. Speciell sida eller stilmallar för utskrifter saknas, webbplatskarta likaså.
 7. Nyckelord saknas på samtliga sidor.
 8. Deskriptiva titlar saknas på samtliga sidor.
 9. Webbplatsen fungerar inte om javascript är avstängt och fungerar därmed inte för många skärmläsare eller andra alternativa webbläsare som används av t.ex. personer med synnedsättning.
 10. Sajten genererar javascript-fel om man nu skulle ha dem aktiverade.
 11. Om man använder tangentbordet för att navigera istället för musen, vilket många med t.ex. reumatiska sjukdomar gör, syns inte den markerade länken. Detta omöjliggör för användaren att överhuvudtaget använda webbplatsen.

Men för all del, den som väl hittar fram till sidan med tillgänglighetsinformation, vilket givet ovanstående är högst osannolikt, kommer att finna ett hyfsat material.

Så trots avgräsningarna i uttalandet om ”Sveriges mest ambitiösa tillgänglighetsanpassade EU-sajt” så måste makthavare underkänna tillgängligheten på kampanjsajten. Å andra sidan klarar sig inte de andra partierna bättre. Med de har inte heller stuckit ut hakan och påstått sig vara bäst i klassen.

Tillgänglighet handlar om att följa standarder, koda snyggt, göra innehållet lättillgängligt, strukturerat och förståligt för alla. Inte att gömma särlösningar långt ner på sajten dit ingen med behovet kan hitta.

Trackbacks

 1. [...] Oscar Swartz skriver att Moderaterna i kampanjen har ett unket uppifrånperspektiv. Att dricka liberalt skriver att partiprogrammen måste öppnas upp, open source politics. Tekniken i sig är inte främsta frågan. [...]

Kommentera