Vem är din kandidat? Unikt test inför EU-valet

Makthavare.se lanserar idag ett unikt test inför EU-parlamentsvalet.

Nu kan du få veta både vilket parti och vilken kandidat du står närmast. Räkna med överraskningar.

Du hittar testet till höger längre ner på sidan. 

EU-testet på Makthavare.se är först i Sverige med att ta med kandidater i testet – inte bara partierna.

De tre toppkandidaterna i varje parti finns med i programmeringen. När du svarat på 25 frågor – och angivit hur viktiga de är för just dig – får du veta vem du står närmast.

Självklart får du också veta hur nära du står de olika partierna.

I Finland, där personvalet har starkare tradition, listas även kandidater i partitesten. 

Det finns goda skäl för kandidattest. I EU-parlamentet viner de svenska partipiskorna inte lika hårt som i riksdagen. Kandidaterna profilerar sig mer och visar mer av sig själva. Nu har du chansen att se vilka som är topp tre för just dig. Bli inte förvånad om de kommer från olika partier. 

Testet är konstruerat av Makthavare.se, efter noggrann research av partiernas positioner och samråd med experter. Frågorna handlar om EU och Sveriges relationer till utlandet. Men också om inhemska ämnen där EU-medlemskapet har bäring på svenska regler, till exempel på arbetsmarknaden.

Parti- och kandidattestet kan ge dig ett tips om hur du ska rösta. Men det kan aldrig ge alla svaren! Partiernas grundläggande värderingar och attityd är oftast viktiga för dig som väljare, liksom hur olika partier och politiker har agerat tidigare. Sånt kan sällan fångas upp ett test. Fundera därför noga innan du röstar den 7 juni.

Cecilia Garme

Redaktör för Kandidat- och Partitestet på Makthavare.se

Comments

 1. Folkpartist för yttrandefrihet says:

  Stor idé att göra ett kandidattest om inte alla kandidater finns med. Varför finns det ingen bild på någon sverigedemokrat? Är ni för fega för ta med det partiet? Lägg ner ert pk-test i så fall!

 2. I alla sånna här test blir jag miljöpartist (eller i bästa fall både miljöpartist och vänsterpartist). jag skulle dock aldrig rösta på miljöpartiet eftersom dom är för privatisering, friskolor och inte värnar fackliga rättigheter. Men varför kommer aldrig sådana skillnader mellan v och mp fram i test som detta?

 3. Anna Svensson says:

  Varför har ni struntat i att ta med Feministiskt initiativ? Jag vet att ni ställt alla dessa frågor till Fi och deras kandidater som ägnat tid till era frågor och så har inte med dem sedan?!

  Så respektlöst!! Skäms!!

  • Stina Morian says:

   Vi valde att ta med de partier som är invalda i EU-parlamentet när vi påbörjade arbetet med testet. Därför att det var den rimliga avgränsningen då. Vi utesluter inte att partitestet kan komma att byggas ut i takt med valrörelsen, men just nu finns det inte resurser till det.

 4. Om ni valde att ta med de partier som är INVALDA i EU-parlamentet när ni påbörjade arbetet med testet är det ännu mer obegripligt att ni uppgav, och faktiskt sa, att ni skulle ha med Feministiskt initiativ i testet. Ni gav från start oss en mängd frågor som våra kandidater som sagt ägnat mycket tid åt, med just förespeglingen att Fi skulle vara med. Inte sjutton hade vi ägnat tid till er sajt om ni sagt att ni bara skulle ha med enbart invalda partier. Då hade vi kunnat arbeta med annat istället.

  Det är faktiskt inte en hållbar förklaring, om ni nu avser att vara seriösa i ert arbete.

 5. Stina Morian says:

  Ang feministiskt initiativ:
  Så här är det – (fi) fick tio frågor av oss. De partier vi avsett att ha med i partitestet fick över trettio. De tio frågor som de besvarat kommer att redovisas, men då inte i partitestet.

  Vi har just nu inga praktiska möjligheter att ta med alla partier som kandiderar till Europaparlamentet i testet. Men vi kommer fortlöpande att granska aktuella kandidater.

 6. Känns bra att göra ett test där man får jätte höga procent på miljöpartiet och sedan får man en folkpartist som första val? är det manipulerat eller kandiderar inte miljöpartiet?

 7. Anna, vi har självklart inte manipulerat testet. Vad ditt resultat visar är att toppkandidaterna svarat annorlunda på våra frågor än vad deras respektive officiella partiståndpunkter.

 8. Johan Wadenbäck says:

  Var är det regionala perspektivet i debatten och i detta test?

  Vad har det för betydelse för folk t.ex. i Skåne att beslut gagnar Sverige när det till 99% alltid betyder Stockholm?

  Vilken kandidat gagnar regionala intressen?

 9. fick precis den kandidaten jag hade tänkt mig.

 10. testet funkar inte för mig, kryssade i alla rutor men sen hände inget

 11. Axel, använder du MS Explorer 8? Vi har tyvärr haft problem med just den webbläsaren. Rekommenderar att du testar med Safari, Firefox eller en tidigare version av MSE i stället.

 12. Samuel says:

  Varför är inte piratpartiet med? Helt värdelöst test!

Trackbacks

 1. [...] nya sidan Makthavare.se, resultatet av samverkan mellan tidsskriften Fokus och Almedalsbloggen. Det är ett webbtest och så här ser det ut för väldigt många, det finns så många likheter och så få olikheter att det är detaljer som [...]

 2. [...] Eller hur ska jag tolka det här resultatet av ett test på makthavare.se? [...]

 3. [...] är inte ensamma om att utesluta Feministiskt initiativ. Makthavare.se begärde tex för några veckor sedan att få många och långa svar från vårt parti samt [...]

 4. [...] This post was Twitted by AnnaSerner – Real-url.org [...]

 5. [...] har just gjort testet “Vem är din kandidat”, på sajten http://www.makthavare.se, ett test där man svarar på ett antal frågor och får reda på [...]

 6. [...] Ett tredje test tillåter mig att inte bara undersöka parti, utan även kandidater (bland respektive partis tre [...]

Kommentera