Finns det fler Gnosjö i Sverige?

Seminarium: Sveriges Gnosjöområden
Arrangör:
Företagarna och FORES
Plats:
Bildstenshallen, Länsmuseet
Publik:
Ca 80 st
Budskap:
Framgångsrika regioner är de som kombinerar högt företagande, låg arbetslöshet och god hälsa. Det finns på fler platser än i den välkända Gnosjöregionen.

Varför har vissa delar av Sverige så många fler företagare per invånare än andra? FORES har dragit igång ett projekt där man ska se vart Gnosjöregionerna ligger – där man ska se vilka de framgångsrika regionerna i Sverige är och anledningen till detta. Gnosjöregionen består av kommunerna Gnosjö, Värnamo, Vaggeryd och Gislaved i Jönköpings län där företagandet är högt, arbetslösheten rekordlåg, sjukfrånvaron mycket låg. Vad är nyckeln för denna framgång?

Medverkande under seminariet är FORES chef Martin Ådahl och Johan Klaesson , som är docent vid Jönköpings Internationella handelshögskola. Vad är det som utmärker Gnosjö och finns det andra regioner på liknande tema? Johan Klaesson redogjorde under seminariet för sin studie i ämnet som kommer presenteras i sin helhet under hösten.

- Det finns ett ganska starkt positivt samband  mellan företagande och sysselsättning vad gäller regioner men svagare mellan enskilda kommuner, då det störs av stor pendling, berättade Klaesson.

Värnamoregionen toppar rankinglistan över regioner som har högt företagande, lägst arbetslöshet och låga sjuktal. Därefter följer andra delar av Småland och Västkusten med Jönköping, Vetlanda, Växjö och Borås- även Stockholmsregionen liksom Härjedalen ligger högt. Lägst hamnar många regioner i Norrland.

Rankingen om man enbart se till kommuner toppar Gnosjö, som följs av Värnamo, Gislaved, Vaggeryd, Älmhult, Tranemo, Täby, Jönköping, Sollentuna  och Nässjö. Intressanta kommuner som ligger i regioner som ligger lågt till men där kommunerna visar bättre resultat: Åre, Östersund, Kalix, Katrineholm. Dessa kommuner har också en anda som kan hittas i Gnosjö/Värnamoregionen med ett starkt civilt samhälle och nätverkande, exempelvis Trångsviken som ligger i Östersunds kommun.

De obeservationer som hittills gjorts visar att i de framgångsrika regionerna går de tre faktorerna hand i hand, men det finns också regioner där de inte går hand i hand. Under hösten kommer studien att fördjupas där Klaesson i projektet ska se på fler mjuka variabler, så som civilsamhället, nätverkande, kultur, företagsklimatet, på individ och företagsnivå – det kan alltså finnas fler knutpunkter för framgångsrika företagsregioner.

FORES kommer under hösten att arrangera ett seminarium i Jönköping för att presentera detta resultat.

Kommentera