Ta en paus och se det unika med Gotland

Efter ett par dygns seminariedeltagande, minglande och möjligen en shoppingtur till Yllet och Bolaget behöver Almedalsbesökaren få en stunds ro och kanske lite högkultur. Vi lät ett proffs berätta hur du kan få se lite mer än det vanliga.

På Gotland finns som bekant 92 medeltida kyrkor bevarade. I dem finns ett unikt kulturarv – samtidigt som kyrkorummen erbjuder exakt den vila som krävs.

Tips för dig med bil

Jocke Hansson, Länsstyrelsens ansvarige för kyrkliga kulturminnen på ön, vet allt om vad som bör ses. För den som har tillgång till bil finns tre fantastiska upplevelser på nära avstånd.

- Bro kyrka är en kyrka från 1100-talet och 1200-talet med många tiders årsringar. Här finns medeltida måleri på sten i portalerna och valvribborna, medeltida ristningar såsom riddaren högt uppe på norra väggen i långhuset. Vi har de frodiga akantusslingorna från 1600-talet. I luckor i golvet kan man se på det medeltida trägolvet som hittades vid senaste restaurering. Dessutom har denna kyrka återfått sina medeltida skulpturer.

- Träkumla kyrka är en liten kyrka strax utanför Visby. I mitten på 1800-talet övergavs kyrkan och höll på att bli ruin. De medeltida inventarierna såsom altarskåpet fördes till Gotlands fornsal och en del såldes. Emellertid fick man upp ögonen för kyrkans värde i början på 1900-talet. Då fick den nytt vattentak. För några år sedan fick församlingen möjlighet att återköpa ett par lampetter som såldes då kyrkan övergavs.

- Follingbo kyrka är en så kallad klövsadelkyrka, det vill säga att koret är högre än långhuset. Denna konstiga form fick kyrkan genom att man påbörjade byggandet av en gotisk kyrka och det var naturligtvis meningen att ersätta långhus och torn med gotiska delar. Så blev det inte på grund av inbördes stridigheter i slutet av 1200-talet. I kyrkan finns en fantastisk barockaltaruppsats med delvis medeltida detaljer.

Innanför ringmuren

Men man behöver inte ha bil, förstås. Inne i Visby fanns under medeltiden minst 16 kyrkor. Av dessa återfinns tretton i dag som ruiner och endast en, Domkyrkan, i bruk. Mer rutinerade Almedalsbesökare vet förstås redan att man kan fika inne i S:t Hans ruin, eller smyga in och hänföras av S:ta Karins ruin vid Stora Torget.

Men det finns alltid något nytt att upptäcka inne i Domkyrkan. Jocke Hansson tipsar annars om en dold skatt man inte ska missa.

- I Visby domkyrka (i montern längst bak) svävar två änglar från en altaruppsats från tidigt 1800-tal som donerades av överdykerikommissarien (som hade första tjing på vrak) Jacob Dubbe och hans hustru Anna Torsman. Denna fantastiska altaruppsats demonterades i början av 1900-talet. Ursprungligen bestod den av ett kors omgivet av strålar på molnbakgrund. Bland dessa moln tittade änglarna fram.

Den som inte klarar av stillheten av en hel kyrka på en gång kan promenera till Botaniska trädgården, som även den innehåller kyrkohistoria.

- Visby kyrkor användes som stenbrott efter medeltiden ända in på 1800-talet. Man återanvände byggnadsmaterialet. Ibland blev byggnadsstenen kalk men ibland användes delarna på nytt i olika sammanhang. I Botaniska trädgården står en pelare som sannolikt härstammar från S:t Olofs kyrka. Av denna återstår mycket lite och idag är den en romantisk ruin höljd med murgröna.

I Visby men utanför ringmuren

En annan rofylld upplevelse man kanske inte tänker på går att hitta en bit utanför stadsmuren men fortfarande inne i stan – på behändigt avstånd för den som cyklar, men kanske på gränsen för den som går utan foträta skor.

- För dem som är intresserade av gamla gravstenar kan man göra flera trevliga promenader. På Östra och Södra Kyrkogårdarna finns många olika typers gravvårdar. Här ligger många berömdheter såsom P. A. Säve. På Norra Begravningsplatsen finns många gravhällar från medeltiden fram till 1700-talet uppställda. Många av dessa har använts många gånger – kretsloppstänkandet när det gäller gravstenar var faktiskt längre kommet förr i tiden än i dag.

Comments

  1. David Wästberg says:

    Tycker att ni borde göra ett Fårö-besök. Bra (hygglig) fika får man på Lauters, som även är bra på kvällen och har en trevlig bar.

    Sedan finns Kutens bensin som har ett trevligt Creperi på dagtid och som har svartklubb på kvällarna (inte varje kväll men ändå), Bodström brukade gå på svartklubben innan han blev pamp.

Kommentera