Marxism även i moderatleden på 70-talet

Seminarium : Kände ni stanken från Enskilda banken?
Arrangör
: Företagarna
Lokal
: Bildstenshallen, Länsmuseet
Publik
: Ca 90 st
Budskap
: 2008 tävlar alla partier om att vara företagsvännen, 1968 kämpade alla om att vara den störste fienden till all form av entreprenörsskap.
Citat
: "Avreglera taximonopolet? Det var den dummaste idén jag hört!" Ulf Adelsohn (m) , 1970-talet

Året är 1975. Sverige har vunnit melodifestivalen året innan och ska nu fixa den europeiska finalen. Statens kulturråd, Stockholms kulturnämnd och musikorganisationer arrangerar den alternativa musikfestivalen då de anser att melodifestivalen är en "omoralisk schlagerfestival".  Marxismen och socialismen smetade av sig på alla politiska partier och stämningen i samhället var starkt företagsfientlig.

Med denna inledning börjar skriftställaren Anders Johnson en fantastiskt rolig och historisk exposé över hur synen förändrats på företagande, kreativitet och entreprenörsskap under fyrtio år. Från att det var kutym att även från företagsledarhåll skälla på entreprenörsskap och tillväxt till att det nu går inflation i epitetet företagarnas bäste vän bland nästan samtliga politiska partier.

Anders Johnsons tempo var rappt. Det var skämtsamt. Det var informativt. Det blev en stå-uppshow där fantastiska citat (som fick en del att rodna av skam) blandades med 70-talets antikapitalistlåtar, som en och annan också sjöng med i. Idag har den entreprenörslösa modellen förkastats såväl av politiska partier som av de flesta forskare och ekonomer. Annat var det på 70-talet.

Framför allt tog Johnsson upp socialdemokraternas mycket tveksamma inställning till företagandet och exemplifierade synen med deras självklara inställning till att förstatliga bland annat läkemedelsindustrin och läromedelsindustrin, diskussioner fördes även om bankväsendet.

Även Johnsons eget parti, Folkpartiet , har ingen ljus företagar-historia:

- Per Ahlmarks komparativa fördelar låg inte inom företagarområdet, markerade han skämsamt som även detta citat fick skratt från publiken.

Centerpartiets Ungdomsförbund körde åsanissemarxismen och moderaterna gick inte hellar att lita på, förklarade Johnson. På en fråga om man borde avreglera det svenska taximonopolet svarade det dåvarande borgarrådet Ulf Adelsohn (m) att det var det dummaste han hört. Alf Svensson (kd) menade under denna "högmarxistiska" tid på att kapitalism uppmuntrar till egoism och att det leder till en omoralism samhällsordning.

Vänsterpartiets chefsideolog Jörn Svensson (v) tyckte att staten skulle använda alla tillgängliga medel för att förhindra någon som ville införa marknadsekonomi att ställa upp i allmänna val. Även näringslivsorganisationerna tyckte att det där med fritt företagande och kreativitet var överdrvet under dessa mörka år. Socialdemokrater och centerpartister kände att det var nödvändigt att reglera vad kiosker fick sälja: Bitsocker, men inte strösocker. Damstrumpor, men inte herrsockar. Dåvarande Volvochefen Per G Gyllenhammar tyckte att "Sverige behöver mindre kreativitet och inte mer".

Det blev ett seminarium som bjöd på vassa citat, roliga låtar och många applåder. Helt klart ett seminarium som ger eftertanke för oss som inte levde på 70-talet.

Kommentera