Grymt intressant om risker

Toxokologiska rådets seminarium om risker och riskkommunikation bjöd på oerhört intressanta betraktelser från intressanta personer. Dessutom var allas anföranden behagligt korta. Läs vidare och se hur mycket intressant som kan sägas på 10 minuter!

Ragnar Löfstedt, från Risk Management center på Kings College i London inledde med att peka på en del inkonsekvenser i vår risk-kommunikation:

Risken att bryta benet på en vanlig skidsemester är 2,4%, vilket är mycket högre än annat vi oroar oss mycket mer för. Självmord tystas ned – men minsta lilla incident som har med kärnkraft att göra får enorm uppmärksamhet, även om ingen kommit till skada. 45 000 dör i USA årligen i bilolyckor, med väldigt liten uppmärksamhet. Men när folk dör i flygolyckor däremot…

Karin Bojs från DN tog över, och påpekade att media konkurrerar om läsare med nyheter. Nyheter ska vara nya, oväntade och gärna negativa. Risker är således bra nyheter.

Några nyheter hon fått kritik för – men ändå försvarar:

  • ”Avgaser dödar fler än trafiken”
  • ”Tillsatser i godis ökar risk för hyperaktiva barn”
  • ”När jorden värmdes 6 grader dog livet nästan ut”
  • ”Vitaminer farliga för hälsan”

Jane Rastad från Läkemedelsverket pekade på en rad risker som vi numera lärt oss att sätta i rimligt perspektiv: p-piller, vaccin, epilepsimediciner. Som exempel nämndes ”The pill scare” 1995: Rapporter om misstanke om blodpropp vid p-piller ledde till fler aborter och oönskade graviditeter. Men riskökningen vid en graviditet är större än riskökningen vid p-pillerkonsumtion!

Mikael Karlsson på SNF påpekade att miljörisker ofta är icke-linjära och komplexa, och att olika intresse-organisationer slåss om agendan.

Agnes Wold, överläkare och professor, kritiserade det överdriva larmandet: Ett rimligt krav, enligt Wold, är att den positiva effekten av att följa ett råd ska överstiga de negativa biverkningarna.

Ett exempel på ett farligt råd: BVC rådde på 60-talet föräldrar att lägga nyfödda barn på mage, så att de inte kvävs om de kräks. Kruxet: Ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.

2003 ändrades rådet till att lägga barnet på rygg. Plötslig spädbarnsdöd minskade från 100-120 fall per år till 30-40 barn per år.

Exempel på råd med ringa effekt: Gravida kvinnor ska undvika gravad fisk och dessertostar. I bästa fall undviks 5 missfall per år – till priset av 99 995 kvinnor som oroar sig och inte äter vad de vill.

Lägg där till att var tredje graviditet helt naturligt slutar i missfall. Hur många får dåligt samvete för att de ätit ost eller inte tvättat händerna tillräckligt noga?

Wold lades dessutom till: Självklart kan ett glas vin inte skada fostret!

Vidare: Samtliga råd ägnade åt att undvika allergi har varit felaktiga och tagits bort. Men i gammal litteratur finns de kvar ändå…

Inger Schörling (mp) berättade om forskning som visar att vita män uppfattar världen som mindre riskabel än alla andra grupper.

Sofia Arkelsten (m) berättade – underhållande – hur hon som politiker avkrävts en strategi mot mördarsniglar – ty en sådan har tydligen socialdemokraterna…

Dessutom: Som exempel på överdrivet risklarm, nämnde Arkelsten… FRA-lagen!

Antal närvarande: 25 pers. På tok för få!

Kommentera