Vart går socialdemokratin?

Oppositionens kraftiga opinionsförsprång över regeringen riskerar att motverka förynyelsearbetet inom socialdemokratin. Rådslagsarbetet i all ära, men varför ta risken att förändra sin politik i ett läge när man leder med 17 procentenheter inför valet 2010? Men en förnyelse av politiken är nödvändig för socialdemokratin. Inte för att vinna 2010 års val – det kan nog gå av bara farten. Men för att skapa förutsättningar för nya regeringsinnehav lika långvariga som de under 1900-talet.

Socialdemokratins starka ställning i Sverige hänger samman med att skiljelinjen arbete-kapital i så stor utsträckning dominerat det politiska livet. Men arbetarklassens andel av befolkningen minskar, och minskar gör även sambandet mellan klasstillhörighet och partival. Allt fler svarspersoner i olika opinonsundersökningar undersökningar säger sig inte tillhöra någon klass överhuvudtaget.

Vi lever i dag i ett samhälle som är betydligt mer individualiserat än det samhälle där socialdemokratin en gång föddes. Individualiseringen ställer socialdemokratin inför särskilt stora strategiska utmaningar, eftersom partiets ideologi så mycket bygger på värnandet av kollektiva gemenskapsvärden. Hur formar man en politik som stöttar det positiva i individualiseringen – som frigörelsen från tidigare förtryckande kollektiva auktoriteter – utan att gemenskapsvärdena – som den mellanmänskliga solidariteten – urholkas?

Det sägs att socialdemokratin måste vinna medelklassen för att uppnå ett varaktigt regeringsinnehav. Men vilka sociala grupper utgör medelklassen i dag? På samma sätt som den industriella revolutionen skapade motsättningen mellan arbete och kapital skapar den kommunikationella revolutionen nya sociala skiljelinjer till vilka partiet måste förhålla sig. Kampen om kunskapen blir allt viktigare och de sociala grupper som arbetar med kunskap – oavsett om de kallas informationsarbetare (Castells), den kreativa klassen (Florida) eller fria logotyper (Bjereld & Demker) - blir allt mer relevanta aktörer i informationssamhällets politiska liv.

Kommer Mona Sahlin att ta upp dessa frågor i sitt tal i Almedalen i kväll? Knappast. Men frågorna utgör det raster mot vilket sociademokratins framtida politik måste formas, om partiet även fortsättningsvis vill spela den avgörande rollen i svensk politik. Och någonting som andas insikt om dessa förhållanden bör nog ändå – om man lyssnar noga – kunna höras hos Mona Sahlin redan nu.

Comments

  1. Dexter says:

    Förhoppningsvis går det som för socialdemokratin i Danmark – utför. De befinner sig numera i kylskåpet.

  2. Roberth Ström says:

    Dexter jag håller helt med dig! Sap har förstört Sverige!

Kommentera