Halvtid men ingen halvtidsvila för regeringen

Det är en sargad borgerlig alliansregering som nu äntrar Almedalen. Den senaste opinionsmätningen från Demoskop, som i dag presenteras i Expressen, visar på ett underläge för regeringen med hela 17 procentenheter i förhållande till socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Det har aldrig hänt att en svensk regering tagit igen ett så kraftigt underläge i opinionen två år före ett val.

Ju närmare valet 2010 vi kommer, desto mer kommer de enskilda fyra borgerliga partierna att tvingas profilera sig gentemot väljarkåren. Kanske får vi en föraning av denna utveckling redan under årets Almedalsvecka?

Demoskopmätningen visar visserligen ett ökat stöd för främst moderaterna bland pensionärerna. Men hos ungdomen står regeringen svag. Mindre än en fjärdedel av 18-29-åringarna stödjer det borgerliga blocket. Undersökningen genomfördes mitt under FRA-affären.

FRA-frågan har onekligen försvagat regeringens ställning. Visserligen är det ingen fråga som i sig berör partiernas ”basväljare” särskilt mycket. På massnivå följer frågan vänster-högerskalan ganska väl. Men i enskilda väljargrupper, främst yngre uppkopplade personer, har regeringen lidit skada. Vem kommer t ex att rösta på centern i Stockholm nästa gång?

Dessutom anklagas återigen Fredrik Reinfeldt för oskickligt ledarskap, denna gång genom att grovt missa FRA-frågans politiska sprängkraft. Nu löper han gatlopp i alla media som finns, och tilldelas rollen av driftkucku. Tidningen Expressen publicerar varje dag ett nytt citat av eller om Fredrik Reinfeldt, där han i olika formuleringar betonar vikten av att ”lyssna på väljarna”. Citaten ackompanjeras av en bild på Fredrik i hörlurar.

För Mona Sahlin och socialdemokratin har oppositionstiden hittills varit en lätt resa. Opinonssiffrorna har skjutit i höjden nästan som av sig själv, utan att någon egentligen kunnat ge en riktigt bra förklaring till varför. Ju närmare valet vi kommer, desto mer kommer sannolikt opinionsförsprånget att minska. Då finns risken att partiet framstår som en förlorare, även om man fortfarande leder i opinionen med, låt oss säga, 6-7 procent.

Mona Sahlin har under sin tid som partiledare – inte minst vid förra årets tal i Almedalen – gjort en stor poäng av behovet att utveckla en röd frihetsvision, för att kunna vrida frihetsbegreppet ur högerns händer. Det är en vällovlig ambition, men som kan bli kontraproduktiv om inte en sådan röd frihetsvision får kropp i god tid före 2010 års valrörelse. Årets Almedalstal av Mona Sahlin kan bli en mätare på hur långt partiet hittills har kommit i detta arbete.

Jag noterar för övrigt att Sverigedemokraterna – som ibland i media beskrivs som i praktiken redan inne i riksdagen – i dagens Demoskopmätning får 2,6 procent.

Comments

  1. David J. says:

    Kan tänka mig att Socialdemokraternas boost i opinionen är de sosse-nära väljare som annars legat på soffan. De har vaknat till pga vanföreställningar om gravt ”tuffare” villkor i socialförsäkringskomplexet.

  2. Tobias Lindgren says:

    ”Jag noterar för övrigt att Sverigedemokraterna – som ibland i media beskrivs som i praktiken redan inne i riksdagen – i dagens Demoskopmätning får 2,6 procent.”

    Demoskop missgynnar sd på flera faktorer. Man läser inte upp några svarsalternativ, man skattar inte utifrån valhandlingsminne, och man viktar minst.

    www . sns . se /zino.aspx?articleID=1450
    www . sns . se/document/partibarometrar2008.pdf
    www . sdkuriren . se/blog/index.php/kinnunen/2008/07/01/djungelnavopinionsmatningar

    Den enda bekräftade trenden för sd tills vidare är kraftigt uppåt:

    www . status . st

  3. Dexter says:

    Angående opinionssiffror så kan man ju inte bara tolka siffrorna från ett institut. Skall man få en bild över läget gäller det ju att göra en helhetsbedömning. Demoskop brukar underskatta SDs siffror och liksom herr Lindgren antyder så är nog SD på väg uppåt. För närvarande är nog 4% SDs väljarandel och jag tror den kan öka till 7-8% i valet 2010. Ian Wachtmeister spådde 12% nyligen i ett TV-reportage efter förra Sifo-mätningen. Skulle SD bli en reell vågmästare där inget utav blocken kan bilda egen majoritet får vi en spännande situation. Kanske får vi se en allians mellan sossar och moderater? Ingenting är omöjligt tror jag.

Kommentera